Zagreb se polako vraća na turističku kartu, a glavne atrakcije su Advent i cijepljenje

Autor: Marija Crnjak , 04. siječanj 2022. u 12:01
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Martina Bienenfeld: U noćenjima smo u prosincu u porastu od 257 posto u odnosu na 2020. godinu, a u odnosu na rekordnu 2019. godinu smo na razini od 64 posto.

Sudeći prema podacima o turističkim dolascima u prosincu, Zagreb se polako vraća na turističku kartu, čak i u okolnostima skromne izvedbe Adventa zbog epidemioloških mjera. Dok nam za povratak starih brojki i dalje nedostaju gosti s dalekih tržišta Azije i SAD-a, statistiku su ove zime Zagrebu podebljali i Rusi, koji spajaju cijepljenje i zabavu.  

Prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ), u prosincu 2021. godine zabilježeno je 74.000 dolazaka i 161.000 noćenja, od čega udio stranih gostiju čini 65 posto u dolascima i 69 posto u noćenjima. Tako su, uz posjetitelje iz Hrvatske, najbrojniji bili gosti iz Rusije, a slijede ih gosti iz Slovenije, BIH, Njemačke i Srbije. U noćenjima su od stranih posjetitelja na prvom mjestu opet bili gosti iz Rusije, a slijede gosti iz Njemačke, BIH, Slovenije i Italije. Samo Rusi u prosincu su imali 22.000 noćenja u cijeloj Hrvatskoj, a samo u Zagrebu su ostvarili 16.000 noćenja, što je desetina ukupnog broja noćenja.

„Iako nas još nekoliko dana dijeli do službenog završetka adventskih i novogodišnjih događanja u Zagrebu, zadovoljni smo s ostvarenim rezultatima koji pokazuju da je ovo tranzicijsko i hibridno izdanje Adventa Zagreb privuklo posjetitelje i brojne turiste. Posebno me veseli činjenica da je Zagreb, kao što je to bio slučaj i u godinama prije pandemije, u samom vrhu po ostvarenim turističkim rezultatima u RH. Konkretno, u noćenjima smo u prosincu u porastu od 257 posto u odnosu na 2020. godinu, a u odnosu na rekordnu 2019. godinu smo na razini od 64 posto. Prema informacijama s terena, zagrebački hotelijeri su bili rasprodani za Silvestrovo, a očekuju i daljnju dobru popunjenost s obzirom na Snow Queen Trophy te, općenito, najave koje imaju za vrijeme zimskih praznika”, izjavila je direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld.

Komentirajte prvi

New Report

Close