Zabrana nejednakih proizvoda ide u EU parlament

Autor: Marta Duić , 12. travanj 2018. u 08:48
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Biljana Borzan ‘gura’ izmjene Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi, ali bolje mehanizme za kolektivne tužbe.

Biljana Borzan, hrvatska europarlamentarka i zastupnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača predstavila je jučer izmjene Direktive Europske komisije o nepoštenoj poslovnoj praksi kojim bi se regulirala problematika različite kvaliteta naizgled istih proizvoda. 

"Ovo je tek prva faza, prijedlog EK koji ide na 'brušenje' u Europski parlament. Paralelno s time ide i istraživanje za koje smo dobili 800.000 eura i nedvojbeno je da će ti rezultati imati utjecaj na prihvaćanje prijedloga. Od faze da problem ne postoji došli smo do faze u kojoj čekamo da se usvoje izmjene zakona i to je velik korak", pojasnila je Borzan.

Objašnjava kako bi se mijenjao članak 6. u kojem se predlaže zabrana prezentiranja proizvoda kao identičnih u različitim državama, ako ti proizvodi imaju značajno različit sastav ili karakteristike. Osim toga, čekaju se i finalni detalji oko mehanizma kolektivne tužbe koji bi omogućili kupcima da se dodatno zaštite.  "Kontrole ujednačenosti kvalitete provodile bi inspekcije i potrošačke udruge, a nadamo se da će i u nacionalnim budžetima biti na raspolaganju više novaca za to.

U postojećem zakonu kazne su u skladu s izračunatom dobiti, ne možete zarađivati milijune i plaćati penale u tisućama", poručuje Borzan. Kako tvrdi, mnogi su detalji su utanačeni u nedjelju, a tome su prethodili brojni sastanci sa svim dionicima kojih se izmjene zakona tiču. "Kada smo provodili prvo istraživanje, javljali su nam se iz gotovo svih kompanija s komentarima i opravdanjima, tako da je sigurno i u Komisiji bilo živahno, ali zasad je to samo prijedlog. Tko zna što nas još čeka", veli ona. Borzan.

Kako kaže, kolege iz Europskog parlamenta imaju odlične reakcije i podržavaju je svjesni veličine problema. No, tvrdi, najmanju podršku ima od Vlade. "Za njih smo i dalje pod točkom razno kada se o tome raspravlja", kaže Borzan. Napominje kako je u pitanju problem kojim se desetljeće nitko nije bavio i kako je kompleksno upravo zbog toga. "Ako do kraja mandata završimo legislativni proces, bit ću i više nego zadovoljna", zaključuje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close