‘Zabrana je udar na 1300 radnih mjesta, vraća se crni biznis’

Autor: Marija Crnjak , 13. siječanj 2020. u 07:44
Ono što smo 20 godina gradili sad će se urušiti, kaže Franjo Koletić, vlasnik tržišnog lidera - Pirotehnike Mirnovec/Igor Kralj/PIXSELL

Novi zakon predlaže zabranu prodaje i korištenja svih vrsta petardi, pa i za vrijeme blagdana.

Zabrana prodaje i korištenja petardi srozat će hrvatsko tržište pirotehnike vrijedno oko 150 milijuna kuna, te u pitanje dovesti barem 1300 radnih mjesta, ali i otvoriti prostor crnom tržištu, koje nikad nije bilo dostupnije.

Upozorili su to u petak predstavnici pirotehničkog biznisa te stručnjaci, povodom objave prijedloga izmjena Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. Novi zakon predlaže potpunu zabranu prodaje i korištenja svih vrsta petardi, pa i za vrijeme blagdana. Smatra se da je to rezultat to žestokih lobiranja civilnih udruga za zaštitu životinja te javnosti, no upućeni smatraju da zabrana neće donijeti ništa dobro. 

Predlažu kompromis
Prije oko mjesec dana udružili su se stoga u Strukovnu pirotehničku udrugu, a za predsjednika su izabrali Branka Šimaru, umirovljenog vatrogasnog stručnjaka koji je 90-tih bio šef MUP-ovog Odjela za zaštitu od požara i eksploziva. Državi će predložiti kompromis, dodatno smanjivanje broja dana za prodaju petardi, sa sadašnjih 15 na 10 dana, te dana upotrebe sa 6 na 3 dana.  Šimara je jedan od autora prvih zakona koji su uveli red u korištenje pirotehnike, te podsjeća na vremena zabrane pred više od 20 godina, kad se pucalo više nego ikada. 

 

40 milijuna

kuna godišnji je prihod Pirotehnike Mirnovec, trećina od petardi

"Prije osamostaljenja Hrvatske, kad je sve bilo zabranjeno, za Božić nismo mogli ući u crkvu od petardi, danas na Božić gotovo nitko ne puca. To smo postigli upravo aktualnom regulativom kojom smo ograničili prodaju i korištenje petardi, te regulirali kvalitetu proizvoda i uveli sigurnosne standarde koji prije nisu postojali i petarde su se kupovale na crno. Bile su svakakve kvalitete, loše su skladištene i ne bi ordradile na vrijeme, zbog čega su češće bile i ozljede. Danas je strogo regulirano sve, od toga kakav se papir smije koristiti do razine buke koju proizvode petarde. Nitko ne može spriječiti ljude da nastave kupovati petarde izvan Hrvatske", pojašnjava Šimara. 

U obrazloženju prijedloga izmjena Zakona navodi se kako su se sustavno kršile odredbe važećeg Zakona, pa su petarde bacali mlađi od 18 godina.  Od 16 ozlijeđenih za vrijeme prošlih zimskih blagdana 2018. petero je djece mlađe od 14 godina, a ove zime ozlijeđene su 23 osobe, od čega 6 djece. Franjo Koletić, vlasnik Pirotehnike Mirnovec, koja s 40 milijuna kuna drži najveći udjel na tržištu, tvrdi da će mu novi zakon srezati većinu prihoda.

'Fitilj' za prihode
"Ono što smo 20 godina gradili sad će se urušiti. Uveli smo red u kojem nije bilo potrebe za prodajom ispod tezge. Na crno tržište zabranom neće se preliti samo petarde, koje nama u Mirnovcu čine oko 30 posto prihoda, nego i prodaja ostalih pirotehničkih sredstava. Samo u prosincu uplatili smo sedam milijuna kuna PDV-a u proračun", kaže Koletić kojem zbog rizika posla s petardama u pitanje dolaze i daljnja ulaganja u Fun Park Mirnovec kod Biograda. 

 

Šimara

Aktualnom regulativom ograničili smo prodaju te regulirali kvalitetu.

Na tržištu pirotehnike je najveći i najstariji upravo Mirnovec s 40 milijuna kuna godišnjeg prometa, drugi je domaća tvrtka Orion s 20 milijuna prihoda, poljski Jorge godišnje napravi oko 5 milijuna kuna, Weco pirotehnika u vlasništvu Nijemaca u 2018. je ostvarila 2,9 milijuna kuna, a zagrebački Pleter 2,7 milijuna kuna. Svi skupa u Hrvatskoj imaju oko 500 dućana, a dobar dio radi ih i u regiji.

Komentari (20)
Pogledajte sve


Znači opet se spominju udruge za zaštitu životinja, životinja koje godišnje povrijede 20 puta više ljudi nego petarde. Zašto o tome nitko ne piše. Inaće 90% povreda od petaredi su opekline.

20X puta?
Četiri tisuće prijavljenih ugriza pasa 2016. godine u Hrvatskoj.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/cetiri-tisuce-prijavljenih-ugriza-pasa-2016-godine-u-hrvatskoj-imamo-li-razloga-za-strah/6058809/

ajmo onda zabraniti i držanje pasa jer dokazano crno na bijelo nanose ljudima 100X više ozljeda nego petarde!


Pa ja ne bih zabranio upotrebu petardi, ali bih u zakon uveo da za svaki prst, opekotinu, ozlijeđenu životinju, ili neku drugu posljedicu aktivaciju petarde odgovaraju proizvođači pirotehnika i isplaćuju odštete za invaliditet sukladno udjelu svoje tvrtke na tržištu.

“super”logika. kad ja prekoračim autom brzinu,onda kazna po tvojoj logici ide proizvođaču? ili kad mujo ubode mehu čakijom, u zatvor ide proizvođač čakija? 😆

ima li netko ideju, naravno osim policije (oni imaju rješenje sigurno) kako će se u općoj pucnjavi za doček, nakon zabrane, utvrditi počinitelji, ne mislite valjda da će profunkcionirati Građani pozornici, kao u Policijskoj akademiji, meni se čini da zabrana može nešto smanjiti korištenje, ali ukinuti potpuno, mislim da je nemoguće

Zabrana nema smisla jer ionako će se petarde kupovati.
Postrožit kontrole i kontrolirati kako je došlo do ozljeđivanja. Ako je osoba x ozlijedila osobu y oderat po džepu i naplatit liječenje. Ako se osoba samoozlijedila zbog nepoštivanje uputa za uporabu opalit po džepu i neka si sam plača liječenje.

New Report

Close