Na natječaj je pristiglo 92 prijava: Bespovratno osigurano 25 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 25. svibanj 2022. u 10:52
Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak/D. Javorović/PIXSELL

Novac je osiguran u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021. godine.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak uručila je jučer 35 ugovora za bespovratnu dodjelu ukupno 24,7 milijuna eura, za projekte povećanja kapaciteta solarne i geotermalne energije u sklopu programa “Energija i klimatske promjene”.

Novac je osiguran u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021. godine. Na natječaj je pristiglo 92 prijava.

“Projekti koji su danas ugovoreni i potpisani usmjereni su povećanju kapaciteta solarne energije, proizvodnih kapaciteta geotermalne energije u toplinarske svrhe te pripremi dokumentacije za buduće projekte”, navela je Tramišak, dodavši da su se na natječaj mogle javiti i jedinice lokalne samouprave, dakle javni sektor.

Vjeruje da u Hrvatskoj postoje brojne geomorfološke mogućnosti za razne oblike korištenja toplinske energije. “Dug je put pred nama, ali resurse i iskustva imamo”, tvrdi ministrica.

U novom financijskom okviru Europske komisije predviđeno je da se u svrhu povećanja energetske učinkovitosti samo za našu zemlju izdvoji više od dvije milijarde eura. Kazala je i da je plan EU smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima.

Komentirajte prvi

New Report

Close