Za zapošljavanje osoba s invaliditetom bitan je angažman cjelokupne poslovne zajednice

Autor: Marta Duić , 02. srpanj 2015. u 22:01
Vladimira Senčar Perkov, direktorica Sektora upravljanja ljudskim resursima u Ini

INA je potpisnica Globalnog ugovora Ujedinjenih naroda i u sklopu toga se zalaže za poštivanje najviših načela u području ljudskih i radnih prava, zaštitu okoliša…

Zahvaljujući svojoj poslovnoj i financijskoj snazi, INA je tijekom godina spremno sudjelovala u brojnim humanitarnim akcijama koje su za cilj imale dobrobit društva.

Kako ističe Vladimira Senčar Perkov, direktorica Sektora upravljanja ljudskim resursima u Ini, društveno odgovorno poslovanje za Inu predstavlja trajno opredjeljenje što je kompaniju učinilo, ne samo jednim od najznačajnijih pokretača hrvatskog gospodarstva, već i pouzdanim partnerom lokalnoj zajednici i društvu u cjelini. S Vladimirom Senčar Perkov razgovarali smo o zastupljenosti osoba s invaliditetom na tržištu rada i društveno odgovornom poslovanju hrvatskih tvrtki. 

Koliko vaša tvrtka sudjeluje u društveno odgovornom poslovanju?
Najvažniji kriterij pri izboru projekata kojima pružamo podršku je svakako stupanj korisnosti za širu zajednicu, dok je naš program donacija usmjeren na dobrobit djece i mladeži te osoba s posebnim potrebama. Osim uvođenja novih tehnologija i visoko kvalitetnih goriva u Ini osmišljavamo i najmodernije pristupe za održivi razvoj, zaštitu zdravlja i okoliša te sigurnost. INA je potpisnica Globalnog ugovora Ujedinjenih naroda i u sklopu toga se zalaže za poštivanje najviših načela u području ljudskih i radnih prava, zaštitu okoliša i borbu protiv korupcije. U tom pogledu već dugi niz godina njeguje se tradicija izrade nefinancijskog korporativnog izvješća.  Osim toga, početkom 2014. INA je usvojila novu Politiku upravljanja zaštitom zdravlja, sigurnošću i zaštitom okoliša i time potvrdila svoje opredjeljenje za ovaj važan segment upravljanja kompanijom. 

Koliko osoba s invaliditetom zapošljavate i na kojim radnim mjestima?
Pri zapošljavanju u Ini slijedimo pravila propisana Etičkim kodeksom, stoga nema diskriminacije kandidata s invaliditetom. Postotak osoba s invaliditetom u ukupnoj radnoj snazi viši je od 4%. Prilikom raspoređivanja na radna mjesta posvećuje se posebna pažnja specifičnim potrebama osoba s invaliditetom, a zaposleni su na različitim radnim mjestima u Ininim segmentima djelatnosti sukladno svojim profesijama i obrazovanju. Usto, kroz svoj program donacija INA podržava udruge branitelja koji djeluju u Ini, a čiji određen broj članova ima status invalida rata, te Udrugu invalida rada. 
To se uglavnom odnosi na projekte i programe aktivnih odmora usmjerenih na zdravlje i dobrobit osoba s invaliditetom.  

Iz vaše perspektive, kako se osobe s invaliditetom može dodatno uključiti na tržište rada?
Za zapošljavanje osobama s invaliditetom izuzetno je bitan angažman cjelokupne poslovne zajednice. U tom smislu, poseban je fokus potrebno staviti na uključivanje osoba sa invaliditetom u radnu zajednicu iz koje su često isključene zbog nedostatka radnog iskustva. U Ini zato imamo brojne projekte i inicijative kojima nastojimo pomoći osobama s invaliditetom, ali i svima ostalima, poput studenata i srednjoškolaca, da steknu praktično radno iskustvo. INA je podržala i MBA studij Cotrugli Business School gdje osobe s invaliditetom mogu studirati na daljinu, nudeći im pri tome mogućnost zapošljavanja nakon završetka studija. Cilj je promovirati jednake mogućnosti.  

Koliko je u poslovanju velikih tvrtki važan taj segment društveno odgovornog poslovanja? Zašto je on ključan?
Sve je više informacija o ponašanju kompanija javno dostupno, kao i informacije o utjecaju tog ponašanja na zaposlenike, dioničare, dobavljače i partnere i ostale dionike. Jasno je kako društveno odgovorno ponašanje velikih kompanija poput Ine predstavlja važan čimbenik u određivanju njene dugoročne vrijednosti. 

Koji su vaši planovi za budućnost u tom segmentu?
INA je kompanija s pedeset godina dugom tradicijom dobre suradnje sa zajednicama u kojima posluje. Želimo biti poželjan partner koji podupire razvoj i sam aktivno sudjeluje u životu zajednice. Uvijek smo spremni na dijalog, suradnju i sudjelovanje u inicijativama koje doprinose boljoj kvaliteti života, a i sami pokrećemo zajedničke projekte s lokalnim zajednicama. Prema tome, ostajemo usmjereni na društveno odgovorno poslovanje. 

Radite li na još kojem društveno odgovornom projektu? Na koje načine se još dokazujete u društveno odgovornom poslovanju?
Inini djelatnici uključeni u Klub volontera od 2011. godine gotovo na tjednoj bazi priskaču u pomoć  vrtićima, školama, udrugama. Kroz projekt Zeleni pojas INA sufinancira ekološke projekte poput uređenja zelenih površina, čišćenja podmorja, priobalja, rijeka i jezera. Sa SOS Dječjim selom Hrvatska inu veže petogodišnje prijateljstvo i suradnja pri čemu je donirala više od milijun kuna. Osobito smo ponosni na uspješnu suradnju sa studentima. Kroz Growww program zapošljavamo pripravnike i omogućujemo im kvalitetan profesionalni razvoj te smo među studentskom populacijom prepoznati kao poželjan poslodavac. Tu je i izrazito popularan projekt Freshhh. K tome, pomogli smo i poplavljenoj Slavoniji s više od milijun kuna u novcu i gorivu, a pomoći ćemo i u obnovi. S 2,5 milijuna kuna INA financira izgradnju Društvenog doma u Gunji kako bi se tamošnje stanovništvo čim prije vratilo normalnom životu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close