Za rovinjsku bolnicu na pogon energije mora 955 tisuća eura

Autor: Marija Crnjak , 13. listopad 2022. u 13:50
Dizalice topline na Specijalnoj bolnici ‘Martin Horvat’ neće imati vidljive vanjske jedinice/PD

Proračun projekta procijenjen je na 955.208,26 eura.

Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju “Martin Horvat” Rovinju provest će jedan od prvih domaćih pilot projekata dobivanja toplinske energije iz mora, a projekt je financiran od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške putem Financijskog mehanizma EGP-a za razdoblje 2014. – 2021. u okviru Programa “Energija i klimatske promjene”.

Proračun projekta procijenjen je na 955.208,26 eura, navodi se. Među partnerima u projektu su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Istarska Regionalna Energetska Agencija IRENA, zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje i Rudarsko-geološko-naftni fakultet te Apenhet AS iz Norveške.

U dvije bolničke zgrade u kojima se sada koriste kotlovi s lož uljem ubuduće će se proizvoditi ogrjevna i rashladna energija uz pomoć inovativne tehnologije i dizalica topline iz morske termalne energije, pri čemu će se postići i znatne uštede, kao i veća energetska neovisnost.

Dizalice topline će potpuno pokrivati i potrebe za potrošnom toplom vodom. Za projekt su dobivene sve dozvole, uključujući i odobrenje konzervatora.

“Iako Hrvatska posjeduje desetljetno iskustvo u korištenju morske vode kao ogrjevnog ili rashladnog energenta posredstvom dizalica topline, sustavi nisu jako rašireni unatoč golemom potencijalu jadranske obale gdje je velik broj potrošača, posebno u turističkom sektoru.

Osnovni cilj projekta je promovirati energetsku obnovu zaštićenih zgrada korištenjem dizalica topline koje nemaju vidljivu vanjsku jedinicu, te ne narušavaju vizualni identitet zgrade, a istovremeno osiguravaju visoku energetsku učinkovitost”, istaknuli su na predstavljaju projekta.

Komentirajte prvi

New Report

Close