“Za razliku od početka epidemije sad oboljeli imaju drugačije simptome”

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2020. u 08:06
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

‘Činjenica je da se u određenom trenutku javlja i određeni kašalj, ali nije onako kako je bilo ranije. Ono što razlikuje virusnu bolest jedne od druge je epidemiološka anamneza’, naglasila je Hrstić.

‘Dnevno imamo 2-5 oboljelih. Činjenica je da se moramo malo bolje staviti kontakte pod kontrolom’, ‘ rekla je ravnateljica pulske bolnice Irena Hrstić

Istaknula je da virus nije ‘ušao’ u bolnicu. Kada bi se reklo da je ušao u bolnicu, onda bi to značilo da je ‘zarazio barem pola bolnice’. Navodi da to nije bilo u ovome slučaju.

‘Istina je da imamo djelatnika koji je obolio od koronavirusa. Bitno je da njegova zaraza ne potiče iz same bolnice’, izjavila je Hrstić za HRT.

U nastavku ‘prvog vala koronavirusa’ primijetili su da dosta pacijenata razvija trbušne smetnje.

‘Činjenica je da se u određenom trenutku javlja i određeni kašalj, ali nije onako kako je bilo ranije. Ono što razlikuje virusnu bolest jedne od druge je epidemiološka anamneza’, naglasila je Hrstić.

Ravnateljica Hrstić ranije je izjavila da su u vezi sa zaraženim djelatnikom bolnice vrlo brzo ispitani kontakti i potencijalni kontakti pacijenata dok su osobe koje su karakterizirane kao kritično rizične uklonjene s pozicije zdravstvenog sustava, rekla je ravnateljica Hrstić.

Ponovila je da osobe koje su bile u rizičnom kontaktu sa zaraženim liječnikom iz odjela kirurških bolesti u ovom trenutku nisu u zdravstvenom sustavu.

Hrstić je istaknula da pulska bolnica neometano pruža redovite usluge zdravstvene zaštite. Rekla je da je riječ o liječniku koji je bio u dežurnom sustavu, a kad je u njemu, u kontaktu je s manjim brojem bolesnika.

‘U pitanju su blaži simptomi, a ono što je razlika i zanimljivo u odnosu na početak same epidemije jest to što su primarne tegobe, barem što smo mi primijetili kod bolesnika, vezane više za probavne smetnje. Imamo manje simptoma upale pluća i više trbušnih tegoba. Kolega se po pojavi prvih simptoma u nedjelju navečer, a bila je temperatura, javio liječniku, testiran je i postavljena je sumnja na zarazu covid-19’, rekla je Hrstić.

Dodala je kako je trenutačno sedmero djelatnika u samoizolaciji, dva liječnika, četiri instrumentarke i jedna medicinska sestra, a radi se dodatni epidemiološki izvid za još deset osoba.

Komentirajte prvi

New Report

Close