Maske svuda postaju obavezne, slavlja do 100 ljudi? Ovo će biti nove mjere u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 09. srpanj 2020. u 10:04
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Nova žarišta niču svaki dan, a u pravilu su vezana uz privatna slavlja – svadbe, proslave krizmi i pričesti, maturalne zabave.

Nacionalni stožer kreće prema uvođenju obavezne samoizolacije za osobe koje dolaze iz Srbije i BiHokupljanja će se ograničiti na sto osoba, a maske će biti obavezne u svim zatvorenim prostorima.

Ovo su mjere o kojima se u srijedu, neslužbeno doznaje Jutarnji list, razgovaralo na sastanku Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Mjere bi bile oštrije, ali ne “preko noći”

Mjere bi se trebale uvoditi postupno, a ne “preko koljena”, kažu sugovornici ovog lista. Naime, broj oboljelih u protekla 24 sata je 53, što u Stožeru smatraju relativno dobrom brojkom, a ovisno o njezinu kretanju donosit će se mjere. Kako doznaju, najkasnije u četvrtak bi se trebala obavijestiti javnost vezano za ponovno uvođenje 14-dnevne samoizolacije za sve one koji u Hrvatsku ulaze iz Srbije i BiH, ali konačna odluka o tome još nije donesena. Doznaje se da će odluka biti najavljena nekoliko dana prije stupanja na snagu, prije svega zbog hrvatskih državljana u tim zemljama, kako bi se na vrijeme mogli vratiti u zemlju a da ne moraju u izolaciju.

Nova žarišta niču svaki dan, a u pravilu su vezana uz privatna slavlja – svadbe, proslave krizmi i pričesti, maturalne zabave. Najnovije je ono u Kutini gdje se s proslavom diplomskog rada na jednom OPG-u povezuje 12 oboljelih, zbog čega je testirano oko sto osoba, a nalazi za dio njih se još čekaju. Prošlo je gotovo deset dana dok se nije ustanovilo da je na proslavi bilo Covid-19 pozitivnih, a još uvijek epidemiolozi ne mogu sa sigurnošću tvrditi tko je nulti pacijent.

Koronavirusom je zaražen i ogulinski dogradonačelnik Daniel Vukelja te su zbog toga u samoizolaciji završili gradonačelnik Dalibor Domitrović, kao i dio zaposlenika Gradske uprave.  Gradonačelnik Domitrović je potvrdio da rade po napucima epidemiologa, obavezno je nošenje zaštitnih maskica i upotreba dezinficijensa, tako da ne bi trebalo biti većih problema u u dostupnosti pojedinih usluga za građane.

Komentirajte prvi

New Report

Close