Za poreznu nagodbu važna je likvidnost

Autor: Suzana Varošanec , 29. srpanj 2015. u 22:00
Do 17. rujna može se podnijeti prijedlog za sklapanje porezne nagodbe/D. Puklavec/PIXSELL

Porezna uprava ne može procijeniti broj nagodbi. Ovisi to, navode, i o spremnosti da se odreknu tužbi, njihovoj likvidnosti te instrumentima koje su već koristili.

Porezni obveznici kojima je zapisnik o obavljenom poreznom nadzoru uručen, tj. čija je obveza utvrđena rješenjem koje nije izvršeno prije 17. ožujka – kad su stupile na snagu posljednje izmjene Općeg poreznog zakona, mogu podnijeti do 17. rujna prijedlog za sklapanje porezne nagodbe.

Takvu poruku poduzetnicima uputili su iz Porezne uprave odgovarajaći na naš upit. No, valja reći da su od primjene izuzeti slučajevi u kojima ona nije moguća, a to je kad je u suprotnosti s propisima, javnim interesom ili pravima trećih osoba te ako postoji sumnja na počinjenje kaznenog djela. Zatim, nije moguće smanjivati u postupku porezne nagodbe novoutvrđene obveze koje se odnose na porez na dohodak, prirez i doprinose za obvezna osiguranja, a ni obveze po osnovi utvrđenih zateznih kamata u postupku poreznog nadzora koje proizlaze iz obveze uplate doprinosa za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje. Zainteresirani porezni obveznik za sklapanje nove nagodbe dužan je u propisanom roku podnijeti prijedlog, a koliko će biti takvih slučajeva Porezna ne može procijeniti.

"Ovisi to o spremnosti poreznih obveznika da se odreknu korištenja pravnih lijekova, što je uvjet za sklapanje porezne nagodbe, o likvidnosti poreznih obveznika koji na dan sklapanja porezne nagodbe ili najkasnije u roku od 90 dana moraju izmiriti novoutvrđene porezne obveze  te o činjenici da je određeni broj poreznih obveznika koristio druge mogućnosti koje je pružala Porezna, primjerice reprogram duga", pojašnjavaju iz Porezne navodeći kako su za sve isti kriteriji propisani Zakonom i podzakonskim propisom.  

Komentirajte prvi

New Report

Close