Za popularne Junckerove milijarde tek dva privatna projekta iz Hrvatske

Autor: Bernard Ivezić , 21. veljača 2016. u 22:00
Foto: FOTOLIA

Na internetskim stranicama EIB-a postoji šest projekata u Hrvatskoj na kojima EIB trenutačno radi.

Izgradnja tvornice biodizela Biom Biodiesel Croatia i Hvar Resorta vrijedni 134 milijuna eura, čini se, jedine su veće privatne investicije iz Hrvatske u sklopu Junckerovog investicijskog plana teškog 315 milijardi eura. Europska komisija prošli je tjedan predstavila u Zagrebu dosadašnje rezultate tog plana spomenuvši i Hrvatsku.

Iz ureda Komisije u Zagrebu nisu naveli koje su privatne investicije u Hrvatskoj zainteresirale Uniju već su istaknuli tek da je među 42 veća privatna projekta financirana preko Junckerovog plana, ona u infrastrukturi i inovacijama vrijednosti veće od 10 milijuna eura, zeleno svjetlo dobio i netko iz Hrvatske. Komisija je navela da je ukupno na razini Unije odobreno projekata u vrijednosti 25 milijardi eura te da ih EIB i EIF podupiru sa 5,7 milijardi eura.

Javne investicije
Preciznije informacije nismo uspjeli dobiti ni u HBOR-u, državnim tijelima, zagrebačkom uredu EIB-a kao ni centrali EIB-a u Luksemburgu. Međutim, na internetskim stranicama EIB-a, na što su nas uputili iz Luksemburga, pronašli smo šest projekata u Hrvatskoj na kojima EIB trenutačno radi.  Na popisu je Zračna luka Dubrovnik, javna investicija od 274 milijuna eura koja je među prvim investicijama iz Junckerovog plana, i prva u Hrvatskoj koja je već ugovorena. Slijedi novi projekt HBOR-a o Risk-Sharingu, kojem je cilj napraviti fond koji bi davao 50 posto jamstva za korporativna zaduženja, a koji je EIB prihvatio. Trenutačno, kako doznajemo iz izvora bliskih EIB-u, traju razgovori o finalizaciji tog posla. 

 

134mil.

eura investicija potaknuo Junckerov plan u RH

Privatni aduti
Nadalje, na popisu je i željeznička pruga Dugo Selo-Križevci od 200 milijuna eura, koja je u fazi procjene te projekt zajmova za male i srednje poduzetnike s PBZ-om. Projekt tvornice biodizela Biom Biodiesel Croatia, koji vodi austrijska tvrtka BDI-BioEnergy International, u luci Ploče najavljen je još 2013. godine. Tvornica vrijedi 50 milijuna eura od čega EIB daje 38 milijuna, a koristit će životinjsku mast i korišteno ulje za kuhanje za proizvodnju 100 tisuća tona biodizela godišnje.

Drugi privatni projekt, kojeg će Junckerov plan podržati s 40 milijuna eura do ukupnih 84 milijuna investicije, je Hvar Resort.  Turistički kompleks s hotelom od 120 soba, kongresnim te luksuznim spa i rekreacijskim sadržajima, želi graditi fond Arqaam Capital iz Dubaija. Iako se o ovoj investiciji u Hrvatskoj malo zna, iza nje stoji fond vrijedan milijardu dolara u koji su sredstva uložili ulagači z Kuwaita, Dubaija, Švicarske i Singapura.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Sve je to sprdačina, svi ti fondovi pomažu samo na pairu a ustvari hrane more europskih uhljeba. Probajte dobiti kapital pa ćete vidjeti da je lakše otići na mjesec, sve su učinili da težaju običnom čovjeku. EU je ekonomski već propala samo još toga nitko nije svjestan. Amerika i Azija ostavi+le su je u prašini. Ako budemo pošteni i treba da je tako jer ne zaslužujemo bolje sa ovakvom ‘investicijama’

Gdje su ti projekti na kojima je radila Milanovićeva Kukuriku Vlada 4 godine ?

New Report

Close