Za njih je proračun kao bankomat: Bez srama troše novac građana na gozbe, putovanja, odvjetnike…

Autor: Poslovni.hr , 17. rujan 2019. u 11:47
Foto: Pixsell

Općine jesu sitne ali su lani imale procvat prihoda od poreza.

HDZ-ovi Zlatko Pinjuh i Lovro Kuščević samo su dio onih koji su uhvaćeni s prstima u pekmezu, ali brojni drugi primjeri svjedoče o nekontroliranoj potrošnji novca, pišu 24 sata. A pitanje je koliko toga je još daleko od očiju javnosti. Hrvatska ima 428 općina, 127 gradova i 20 županija i osim što se svi stručnjaci slažu da je to prevelik i neodrživ broj jer u prosjeku jedna jedinica lokalne uprave ima pod sobom tek 2900 stanovnika, niti jedna Vlada nije učinila ništa na teritorijalnom preustroju. Dubravka Jurlina Alibegović s Ekonomskog instituta koja se godinama bavi lokalnom upravom i predlaže spajanje i racionalizaciju, a kratko je i bila ministrica uprave, za to ima jednostavno obrazloženje.

– Za takvu reformu treba vrlo jaka politička volja i konsenzus i oporbe i vlasti. A volje nema jer se radi o 9700 dužnosničkih mjesta u lokalnoj upravi i ogromnom utjecaju na zapošljavanje u komunalnim poduzećima i upravi – obrazložila je već ranije Alibegović u razgovoru za 24sata.

Broj koji je spomenula su mjesta načelnika, gradonačelnika, zamjenika, lokalnih vijećnika…

Općine jesu sitne ali su lani imale procvat prihoda od poreza. Dobile su čak 2,5 milijardi ili milijardu više nego 2017. godine. Ukupno je lokalna uprava nakon izmjena zakona ove Vlade dobila 3,3 milijarde više prihoda. U šest mjeseci ove godine su imali čak 1,2 milijardi kuna više nego su stigli potrošiti! Ali se bore protiv nižeg poreza na dohodak koji bi njihovim građanima ostavio više novca u džepu od plaće.

Zajedno gradovi, županije i općine zapošljavaju 14.000 ljudi, a tu ne spadaju zaposleni u lokalnim komunalnim poduzećima, agencijama, ustanovama… Koliko tamo ukupno ljudi radi nitko u državi nema podatak.

Dodatno, pozicije načelnika, gradonačelnika i župana skoro do razine nesmjenjivosti je ova Vlada ojačala izmjenama zakona.

Kada se sve zbroji, jasno je da iako neke općine žive od pomoći, načelnici imaju veliku autonomiju, novac i malo kontrole. A primjera zlouporaba koje su nekad za rubriku vjerovali ili ne je na pretek. Tako je nedavno optužen načelnik siromašne općine Škabrnja optužen da je oštetio općinu za više od 875.000 kuna.

Cijeli članak pročitajte >>ovdje.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Indmintajm raja bleji…

Na da stavite bilo koga 95% bi ih radilo isto.

Lijepa Naša Domovino

New Report

Close