Za kunu manjka u blagajni – kazna do 300.000 kuna?

Autor: Poslovni.hr , 20. rujan 2018. u 09:12
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Dosad se kažnjavao samo višak u blagajni jer on pretpostavlja da je ugostitelj prodao robu za koji nije izdao račun i tako vara državu.

U paketu poreznih zakona koji će danas biti usvojeni na Vladi, našla se i jedna izmjena koja je prilično skrivena i dosad je ostala neprimijećena. Izmjenom Općeg poreznog zakona, propisano je da će se kažnjavati i manjak gotovine u blagajni i to kao teži porezni prekršaj. Dosad se kažnjavao samo višak u blagajni jer on pretpostavlja da je ugostitelj prodao robu za koji nije izdao račun i tako vara državu.

Kako pišu 24 sata, porezni inspektori su tijekom prošlih godina znali zatvarati lokale i zbog par kuna viška, pa su zato mnogi odmah odvajali napojnice. No, ako predložene izmjene Ministarstva financija prođu, sada će se kažnjavati i manjak.

Porezni stručnjaci u tome ne vide smisla i nije im jasno zašto se uopće ide s takvom odredbom. Pogotovo jer je predviđena kazna od 5.000 do 300.000 kuna za pravnu osobu, a dodatno će se kazniti od 3.000 do 30.000 odgovorni u pravnoj osobi.

Komentari (11)
Pogledajte sve

Mislim da su reket majstori od poreznih nadzornika iz taštine inicirali ovakvu mjeru! Sad će se razletit po terenu po reket! Pa neće njih nitko zaobilazit…..

Kako imati točan iznos u blagajni ako su cijene tipa 3.99 kn, a plaćanje gotovinsko?

Ovo može predložit samo netko ko nikad nije radio sa gotovinom. U gužvi se možeš lako prevarit i za 50-100 kn,a ne samo za kunu i sličan sitniš…osim toga,šta kad recimo na štandu voća i povrća ostaneš bez wi-fia što se nerijetko i događa?!?

Kome šef nije dobar,neka mu izvadi 10 kn iz blagajne i zove poreznu.

New Report

Close