Za jesen najavljen veliki paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu

Autor: Poslovni.hr , 25. srpanj 2022. u 12:21
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Brojni su izazovi ispred nas i nitko ne zna što nas čeka, ali svi trebaju biti sigurni da će vlada raditi sve da se zaštititi standard hrvatskih građana i gospodarstva, kaže ministar Davor Filipović.

Vezano uz opskrbu plinom, rekao je da punjenje ide predviđenom dinamikom i da će podzemno skladište biti dopunjeno do 90 posto, a da će s današnjim danom biti na 48 posto.

Najavio je da će na jesen predstaviti novi plan pomoći i građanima i gospodarstvenicima.

“Paket se razrađuje. Nitko ne zna što nas čeka u budućnosti. Ali ako se sjetite covid krize, Vlada je učinila sve da zaštiti radna mjesta. Kao što smo reagirali do sada, radili smo, radimo i radit ćemo sve da zaštitimo građane. Sve što bude u našim rukama bit će usmjereno u pomoć građanima i gospodarstvu”, poručio je ministar.

Osvrćući se na sastanak europskih ministara i pobunu dijela članica protiv dogovora o štednji, Filipović je kazao da se Hrvatska može uklopiti u mjere štednje od 15 posto.

Kazao je i da je ovo situacija u kojoj svi trebaju preuzeti dio krize na sebe te da Vladi zbog toga nije palo na pamet vraćati trošarine na staro ili povećavati trgovačke marže. Na pitanje je li moguć mađarski scenarij da se ograničavaju cijene osnovnih namirnica, odgovorio je da su sve opcije su na stolu.

“U četvrtak ćemo na Vladi usvojiti set preporuka što se tiče uštede energije. Većinu energije troše zgrade i kućanstva. Ići ćemo s preporukama koje se odnose na promjene ponašanja naših građana, svih zaposlenih. Smanjenje od 1 stupnja, kada govorimo o grijanju, dovodi do uštede od 5 posto na razini cijele godine”, rekao je.

Upitan o štednji energije u vladinim zgradama, Filipović je poručio da se sa svime upravlja racionalno otkad je došao u ministarstvo.

“Vodi se računa i o potrošnji električne energije i svega drugoga. Tako ćemo se ponašati i u budućnosti”, rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close