Za HŽ milijardu kuna, najveći dio za refinanciranje obveza

Autor: Marija Brnić , 30. siječanj 2015. u 10:27
I dalje se smanjuje broj zaposlenih/Sanjin Strukić/PIXSELL

Najveći dio novih kredita uzet će HŽ Infrastruktura, kojoj je plan refinancirati 308 milijuna kuna obveza.

Ministarstvo financija od Vlade je dobilo zeleno svjetlo za predaju zahtjeva Svjetskoj banci za kreditiranje HŽ-ovih tvrtki uz jamstvo države, prema 1 milijardu kuna vrijednom projektu održivog razvoja hrvatskog željezničkog sektora.

Zajam će se, kako je naglasio ministar prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, davati po principu "jednom i nikad više", kako bi se dovršio proces restrukturiranja. Doduše, polovica iznosa HŽ-ovim će se tvrtkama odobriti kako bi refinancirale ranije kredite za otpremine koje su dodjeljivane kroz programe restrukturiranja. zMinistar je tako najavio da bi se HŽ Cargo i HŽ Putnički prijevoz mogli zadužiti u rasponu između 0,5 i 1 posto, uz 6-mjesečni Euribor, dok su im kamate za prethodne kredite bile od 4,7 do 6,55 posto.

Značajan dio novih kredita HŽ-ove tvrtke bi koristile za daljnje zbrivanjavanje radnika. Inače, od početka 2012. i pokretanja restrukturiranja, HŽ-ov sustav smanjen je s pet na tri poduzeća, a broj zaposlenih je smanjen za gotovo 4000, sa 17.356 na 13.474. Bez obzira na ulazak u predizbornu godinu Hajdaš Dončić očekuje da će se taj proces nastaviti i da će do konca restrukturiranja u željeznici raditi optimalnih 9400 zaposlenika. U ovom trenutku, dakle, stiglo se na pola puta restrukturiranja željeznica.

Najveći dio novih kredita uzet će HŽ Infrastruktura, kojoj je plan od ukupno 471 milijun kuna refinancirati 308 milijuna kuna ranijih obveza za projekte, te 100 mil. kuna za zbirnjavanje radnika, a gotovo 63 mil. kuna upotrijebit će za nove aktivnosti, najvećim dijelom za bolje osiguravanje pružnih prijelaza. HŽ Putnički prijevoz će od ukupno 270 mil. kuna za nove otpremnine izdvojiti 75 mil., a većinu novca uložit će u nove prijevozne kapacitete i informatizaciju sustava. HŽ Cargo će od predviđenih 254 mil. kuna na reprogramiranje obveza za ranije otpremnine, te na nove otpremnine potrošiti gotovo 174 mil., a ostatak uložiti u mobilne kapacitete i informatizaciju.

Ocjena banke

U veljači dubinsko snimanje

Projekt održivog razvoja željezničkog sektora RH prošao je pred procjenu Svjetske banke, a u veljači se očekuje dubinsko snimanje projekta. U Vladi očekuju da će se u pregovore o kreditima za HŽ-ova poduzeća u ući polovicom ožujka, te da bi odobrenje Odbora izvršnih direktora IBRD-a projekt mogao dobiti potkraj travnja. Ministar Hajdaš Dončić ističe i da će sve tri HŽ-ove tvrtke nakon pregovora sa Svjetskom bankom same birati odnos fiksnog i varijabilonog dijela, te grace perioda za otplatu kredita.

Komentirajte prvi

New Report

Close