Za hrvatski izvoz najgori je mjesec bio svibanj, u lipnju donekle ublažen pad

Autor: Marija Brnić , 09. kolovoz 2020. u 22:00
Foto: Pixabay

Prvi preliminarni podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju pad od 7,4 posto.

Lipanj je, pokazuju prvi preliminarni podaci Državnog zavoda za statistiku, ublažio pad izvoza koji je prouzročilo globalno zaustavljanje gospodarskih aktivnosti zbog pandemije koronavirusa. Izražen u eurima, u prvih šest mjeseci izvoz je na godišnjoj razini manji za 7,4 posto i iznosi 6,8 milijardi eura. U prvih pet mjeseci, pak, pad izvoza bio je izraženiji, 9,5 posto, s ostvarenih 5,6 milijardi eura. Svibanj je, kako se zasad bilježi, ujedno bio i nakritičniji mjesec za većinu gospodarstvenika. U prvom kvartalu statistika je inače bilježila rast prodaje na međunarodnom tržištu, a negativnan trend startao je s podacima za travanj. Još veći od pada izvoza statističari bilježe na uvoznim aktivnostima, a prema prvim podacima brojke su za prvih pola godine 13% slabije, a uvezeno je proizvoda vrijednih 11 milijarde eura. Pri tom, pad uvoza u lipnju nešto je ublažen, budući da je u prvih pet mjeseci uvoz u Hrvatsku bio u odnosu na isto vrijeme prethodne godine bio manji za 15%. Državni statističari dali su detaljniji pregled stanja po zemljama i sektorima za prvih pet mjeseci, a iz njih je vidljivo da je robna razmjena imala dvoznamenkast pad na svim tradicionalno glavnim izvoznim tržištima. S Italijom, koja je i na globalnoj razini u promatranom razdoblju bila najpogođenija koronavirusom, robna razmjena toliko je pala da je njezinu lidersku poziciju na našoj izvoznoj ljestvici preuzela i još uvijek drži standardno drugorangirana Njemačka. U pet mjeseci u Italiju je plasirano 655 milijuna eura roba, gotovo 27% manje nego prethodne godine. Pad izvoza u Njemačku nešto je blaži, 12,6%, bio na razini od 759 milijuna eura. U prvih pet mjeseci slabi i prodaja hrvatske robe u Sloveniji, te BiH, a u obje zemlje taj pad bio je u svibnju intenziviran, te je povećan u odnosu na prethodni dio godine, na 13,6% sa Slovenijom, a u BiH je izvezeno gotovo četvrtinu manje nego lani u prvih pet mjeseci. Pad izvoza u Austriju, pak, traje neprekinuto već duže vrijeme, a u svibnju je također bio pojačan, pa je na petomjesečnoj razini povećan na 11%. Od važnijih tržišta negativan je predznak izvoz ima i prema Srbiji, te SAD-u.

27 posto

porastao je izvoz u Tursku, a i u Japan izvoz je veći za 3%

Suprotno trendu

Nekoliko tržišta, pak, i dalje odudara od ovog trenda unatoč koroni. Riječ je prije svega o Mađarskoj, gdje izvoz nastavlja rasti ponajviše zaslugom sirove nafte u Molovu rafineriju u toj zemlji, koja je zamijenila Ininu u Sisku, iako je u svibnju taj rast blago usporen, na 80 posto. A kao što koroni odolijeva dolazak turista iz Britanije, tako i izvoz roba u Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja rasti. Pozitivan trend nastavlja se i u Turskoj, gdje izvoz porastao za preko 27%, a i u Japan izvoz je veći za 3%. U oba slučaja prevladava izvoz hrane, u Tursku junaca, a Japan tune. Hrana i životinje inače su po rastu izvoza u ovoj godini apsolutni lider, no valja primijetiti da snažan rast iz prvog dijela godine nije istim intenzitetom nastavljen u svibnju, pa je ukupno na razini pet mjeseci povećan za 4%. U svibnju je, pak, najvažnijem izvozniku, prerađivačkoj industriji plasman dodatno oslabio i povećao pad izvoza na gotovo 13%. Među onima čiji se izvozni pad nastavlja su farmaceutska industrija, drvoprerađivači, te proizvođači namještaja i odjeće, a od rijetkih koji su i u koroni bilježili rast bili su prehrambeni, te proizvođači duhanskih i kemijskih proizvoda, no nakon svibnja i njihov je rezultat “tanji” nego lani. Kina je jedna od zemalja iz koje je u prva četiri mjeseca bilježen velik pad uvoza, ali je s 93 milijuna eura uvezenih roba u svibnju poništen pad od 9% iz prethodnog dijela godine, te je za prvih pet mjeseci uvoz iz Kine porastao na godišnjoj razini za 1%. Uvoz naftnih derivata iz Azerbajdžana, koji je “buknuo” prošle godine, ne samo da je nastavio rast, nego je veći za čak 363%, a u pet mjeseci vrijednost njihova uvoza prelazi 206 milijuna eura.

Ljestvica uvoza

Poredak i trend na listi zemalja iz kojih najviše uvozimo slična je izvoznoj ljestvici – predvode ju Njemačka, Italija i Slovenija i sa svima je također ostvaren dvoznamenkast pad uvoza, s tim da uvoz i dalje gotovo dvostruko nadmašuje naš izvoz. Na izvoznoj statistici bilježi se inače velik pad plasmana roba u Irsku, koje u apsoluntnim brojkama ne predstavlja veliko tržište, ali je pažnju počelo plijeniti snažan rast izvoza koji je započeo s odlaskom Hrvata na rad u tu zemlju. Od početka godine, naime, splasnuo je za gotovo 65%.

65 posto

od početka godine iznosi pad plasmana robe u Irsku

Prvi podaci za lipanj ukazuju da se s ponovnom uspostavom trgovinskih kanala polako konsolidira tržište, te, ne bude li novih dramatičnih poremećaja budući da virus još nije poražen, na razini godine može, poput u turističkom sektoru, očekivati manje negativan rezultat nego se s razlogom strahovalo.

Komentirajte prvi

New Report

Close