Za godinu i pol pacijentima i građanima bazenski kompleks, vrijedan 60 milijuna kuna

Autor: Darko Bičak , 06. listopad 2020. u 07:43
Radovi kreću već ovog tjedna

Značajan će se novac investirati u proširenje broja kreveta, paleta terapija te unapređenje komfora boravka, kaže ravnatelj.

Rovinjska Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju “Prim. dr. Martin Horvat” započela je investiciju u proširenje i obnovu svojeg lječilišno-sportskog kompleksa u vrijednosti 60 milijuna kuna.

Kako su pojasnili iz bolnice, radovi kreću već ovog tjedna, a uglavnom će se odnositi na bazenski kompleks koji prema projektu sadrži dva bazena: manji terapijski veličine 12,6×6 metara te veći dimenzija 33,33×25 metara.

Prostori za fizikalnu terapiju, s dvoranama za hidroterapije, vježbanje i elektroterapiju biti će također smješteni unutar novoga kompleksa, a cjelokupni projekt treba biti dovršen, prema roku izgradnje, za 19 mjeseci.

‘Povijesni dan’

Marinko Rade, ravnatelj bolnice, ističe da je ovo povijesni dan jer se radi o početku gradnje kapitalne investicije koja će povećati kvalitetu života i zdravlja građana.

“Ovaj sportsko-lječilišni kompleks predstavlja naš poklon pacijentima Specijalne bolnice Rovinj. Najnovije tehnologije u području rehabilitacije će garantirati bolji ishod liječenja, te samim time opravdavati sve naše napore”, kaže doc. dr. Rade.

Iz bolnice ističu da kod izgradnje javnih objekata u zadnje vrijeme sve više imamo primjera javno-privatnog partnerstva, ali ovdje se, pak, radi o izgradnji po modelu javno-javnog partnerstva gdje su jedinice lokalne samouprave Grad Rovinj-Rovigno i Istarska županija krenule zajedničkim naporima u ostvarenje ovog značajnog projekta. Istarska županija koja je vlasnik i osnivač bolnice dala je teren u zakup, dok Grad Rovinj, čiji sportaši i građani imaju i najviše koristi, investira u izgradnju sportsko-lječilišnog bazenskog kompleksa.

Rade

Ova kapitalna investicija će povećati kvalitetu života i zdravlja građana.

“Ponosan sam da smo svi dio te velike priče i da možemo biti primjer kako se suradnjom i sinergijom dolazi do rezultata koji pojedinačnim naporom ne bi bilo moguće ostvariti. Ovaj trenutak predstavlja iskorak u novo, vrlo interesantno doba, u kojem će se također investirati značajna sredstva u proširenje broja kreveta Specijalne bolnice Rovinj, proširenju paleta terapija te unapređenju komfora boravka za naše pacijente. U tome zahvaljujem Gradu Rovinj-Rovigno te hradonačelniku Marku Paliagi, koji se osobno izborio da do toga dođe”, istaknuo je ravnatelj Rade.

Kongresna dvorana i muzej

Za vrijeme izgradnje bazenskog kompleksa, fizikalna terapija premještena je u obnovljeni dio bolnice kojem je prvotna namjena da bude kongresna dvorana te bazna predavaonica za kolegije koji će se održavati za buduće zdravstvene radnike u suradnji sa Sveučilištima u Puli, Osijeku i Rijeci.

U obnovu derutne nekadašnje sindikalne dvorane utrošeno je 1,8 milijuna kuna, od čega su najviše, 1,1 milijun, plaćeni kompletni građevinski radovi – od sanacije krovišta, zamjene stolarije do vanjskog i unutarnjeg uređenja zidova, podova, elektroinstalacije.

Novouređeni prostor je predviđen da po potrebi može biti kongresna dvorana kapaciteta 120 mjesta, a u jednom dijelu smjestio bi se i stalni muzejski postav.

Naime, kako ističe Marinko Rade, budući da Bolnica postoji još od 1888., u suradnji s Muzejom Grada Rovinja planira se utemeljiti Bolnički muzej čiji bi stalni postav kao izložba eksponata iz bolnice prezentirao pacijentima i mladim generacijama zdravstvenih djelatnika povijest i kulturu. Izložba je već bila na turneji, odnosno prošle godine je prikazana u Beču.

Komentirajte prvi

New Report

Close