Za 49 malih i srednjih poduzetnika bespovratnih 7,4 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. lipanj 2013. u 16:47
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Novac im je dodijeljen u okviru projekta “Potpora jačanju konkurentnosti hrvatskog malog i srednjeg poduzetništva”.

Na prigodnoj svečanosti u Ministarstvu poduzetništva i obrta danas je 49 poduzetnika primilo ugovore za projekte vrijedne 7,4 milijuna eura koji su bespovratno financirani iz IPA programa Europske unije.

Novac im je dodijeljen u okviru projekta "Potpora jačanju konkurentnosti hrvatskog malog i srednjeg poduzetništva".

Na svečanosti su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras te šef delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren.

Na natječaj se javilo oko tisuću poduzetnika, a odabrano ih je 53. Danas je njih 49 potpisalo ugovore. Većina pojedinačnih potpora kreće se od 50 tisuća do 200 tisuća eura.

Pozdravljajući skup Vandoren je podsjetio da Hrvatsku od ulaska u EU dijeli samo 11 dana i da će u razdoblju iza toga biti sve više ovakvih projekata.

Pronalaženje dobrih ideja i projekata trajna nam je zadaća kako bi se naše tvrtke razvijale i zapošljavali ljudi, rekao je ministar Gordan Maras. Napomenuo je kako Hrvatska u idućim godinama iz europskih fondova može računati s bespovratnih 200 milijuna eura godišnje, što će omogućiti otvaranje radnih mjesta. S današnjih 49 ugovora očekuje se otvaranje oko 200 radnih mjesta, naglasio je.

Potpredsjednik Vlade Grčić naveo je da je proces korištenja pretpristupnih fondova polučio izvanredne rezultate i da je od zatečenih 37 posto iskoristivosti do 2011. taj postotak danas 74 posto. To je dvostruko više, a sve to pridonosi oživljavanju gospodarstva što nam je nasušna potreba.

Taj je novac za ovakve projekte izuzetno važan kada se zna da je tek oko 20 posto tvrtki kvalificirano za dobivanje zajmova kod poslovnih banaka. Ovakvi fondovi su bitni jer usmjeravaju novac u konkurentnost gospodarstva. U strukturi hrvatskog gospodarstva više od dvije trećine tvrtki su na tehnološki niskoj razini, rekao je Grčić ističući da se to mora sustavno mijenjati.

Za drugu polovicu ove godine najavio je tzv. "novu perspektivu" u kojoj će biti otpočeto devet velikih projekta, pojedinačno vrijednih iznad 10 milijuna eura, pa sve do 200 milijuna eura i gomilu malih. Vrlo brzo pokazat ćemo da Hrvatska ima dobar sustav i da je IPA bila svojevrsni trening za korištenje ostalih europskih fondova, zaključio je Grčić.

Ocjenu pristiglih projekata i odabir obavila je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje (SAFU).

Na svečanosti su svoje projekte predstavili čelnici tvrtke Grbić d.o.o. iz Požege koja je osmislila novu liniju za sušenje bućinih sjemenki i zagrebačka tvrtka Ramtech d.o.o. koja se uz ostalo bavi recikliranjem starih kamenih materijala i asfaltnih masa.

Svi dobitnici bespovratnih sredstava odabrani su zbog ulaganja u tehnologije i proizvodne metode koje promiču zeleno gospodarstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close