Za 200 milijuna eura izgradit će Dubai na zagrebačkoj Savici

Autor: Poslovni.hr , 18. veljača 2020. u 09:21
Foto: Borna Filić / Pixsell

Kompleks je to koji je u javnosti prvi put digao buru još 2013. godine.

Bilo da silazite s “petlje” ili Mosta mladosti, oni će biti prvo što ćete uočiti. Četiri tornja, od kojih najviši ima čak 135 metara, uzdizat će se na samom ulazu u Savicu, piše Večernji list. Točnije, bit će to između sportskog igrališta Chromos i križanja s Držićevom, a na parceli površine oko 13.000 četvornih metara smjestit će se neboderi od 30 do 37 katova – dva će biti stambene namjene i visine 95 te 74 metra, u onom od 120 metara smjestit će se hotel, dok će sve nadvisivati poslovni centar.

Kompleks je to koji je u javnosti prvi put digao buru još 2013. godine kada je odabran idejni projekt na javnom natječaju koji je financirao investitor, tvrtka Savica, projekt austrijskih vlasnika M.O.F. Immobilien AG, a čiji je program izradio IGH. Rad tvrtke ATP i tima koji predvodi arhitekt Dario Travaš odabran je među 15 radova, a otada je provedena i javna rasprava, dok je u travnju 2014. tornjeve na Savici čak i Gradska skupština prihvatila kao gradski projekt.

Zatišje koje je trajalo sljedećih šest godina prekinula je objava s početka 2020. u Službenom glasniku Grada Zagreba, iz koje je vidljivo da je pokrenuta procedura za ishođenje lokacijske i građevinske dozvole. Odnosno, objavljen je zaključak o prihvaćanju darovanja dokumentacije potrebne da bi se izdale dozvole, a Savica-projekt gradskoj je upravi, među ostalim, dala i projektno-tehničku dokumentaciju potrebnu za rekonstrukciju produžene ulice Prisavlje, od kružnog raskrižja na Prisavlju do Avenije Marina Držića i dijela zapadne strane Držićeve, ali i prometni elaborat, onaj krajobraznog uređenja, projekte koji podrazumijevaju izmještanje vodoopskrbnog cjevovoda, izmještanje i zaštitu postojeće elektroenergetske mreže, novu javnu rasvjetu…

U kojoj je fazi cijeli projekt te hoće li i kada početi radovi, Večernji list pitao je i M.O.F. Immobilien AG, a unatoč nekoliko pokušaja, odgovor nismo dobili. No vrijednost projekta “za Trnje, Zagreb, pa i cijelu Hrvatsku” objasnili su Martin Kutschera i Martin Vabitsch, koji su 2014. bili direktori tvrtke Savica-projekt, i to u dopisu poslanom tadašnjem predsjedniku Skupštine Darinku Kosoru.

Komentirajte prvi

New Report

Close