Za 20 proizvođača jabuka po 20.000 eura poticaja

Autor: Marija Brnić , 27. studeni 2019. u 22:00
Svi dobitnici moraju odmah počistiti voćnjake/Damir Špehar/PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede osiguralo ukupno 20 milijuna kuna za 842 uzgajivača.

Proizvođačima jabuka isplaćene su potpore po posebnom programu usvojenom u kolovozu, kojim se za ovu godinu, zbog izvanrednih uvjeta i zaštite nasada od štetnih bolesti, iz proračuna osiguralo ukupno 20 milijuna kuna.

Pravo na potporu iskoristilo je, kako su potvrdili u Ministarstvu poljoprivrede, 842 proizvođača s ukupno tri tisuće hektara voćnjaka pod jabukom, koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika i ARKOD sustav Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, odnosno svi su ispunjavali potrebne uvjete. Potpore su dodjeljivanje razmjerno površini pod jabukama, a iz Ministarstva pojašnjavaju kako je maksimalan iznos kojeg je pojedini proizvođač mogao dobiti kroz ovaj program 20 tisuća eura.

Ističu i da je u skladu s propisima EU za nacionalne potpore male vrijednosti, u slučaju primarne proizvodnje u koju spada i proizvodnja jabuka, pravilo da proizvođač u prethodne dvije godine nije primio potpore veće od 20 tisuća eura. Primjenom tog pravila, nekim proizvođačima iznos je smanjen do praga potpora male vrijednosti, a oni koji su prešli navedeni iznos nisu bili u mogućnosti dobiti potporu.

Prema dostavljenim podacima, ukupno je 20 proizvođača dobilo maksimalan iznos potpore, i to tvrtke Voćnjak Čehovec, Voćnjak Nedelišće, Naše voće, Moslavina voće, Nova natura, Osatina Grupa, Budimci, An.St., te Agrocetin, Risnjak, Poljoprivredni centar Veliškovci, Fragaria, Rabo, Fructus, Vrt, te zajednički obrt Primorac, te OPG-ovci Stipo Velikanović, Anita Kolić, Hrvoje Beronić, a među ostalim na listi je i jedna tvrtka u stečaju, bjelovarski Voćnjak. Svi kojima su potpore isplaćene odmah nakon berbe trebaju ukloniti zaostale plodove sa stabala i s tla, kako bi se spriječio nastanak i širenje gljivičnih bolesti.

Tom intervencijom Vlada pokriva troškove neobranih ili otpalih plodova, što je uzrokovano vremenskim uvjetima, nedostatkom radne snage i rashladnih kapaciteta za skladištenje, a sve kako se ne bi ugrozilo proizvodnju jabuka, koja čini 40% hrvatske voćarske proizvodnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close