Vujčić: ‘Rast gospodarstva iznad 5%’. Vlada danas o gorivu’

Autor: Poslovni dnevnik , 03. srpanj 2022. u 22:00
Guverner Vujčić u Dubrovniku je najavio sezonu i bolju od rekordne 2019., ponajviše zbog rasta cijena od 40%/D. Višnjić/PIXSELL

U utorak prestaje vrijediti Vladina odluka o zamrzavanju cijena goriva.

U utorak prestaje vrijediti Vladina odluka o zamrzavanju cijena goriva. Ne bude li nove intervencije, dizel i benzin mogli bi ponovno poskupjeti. Neslužbene informacije govore da bi eurosuper mogao skočiti na 16, a eurodizel i na više od 16,50 kuna po litri.

Premijer Andrej Plenković najavio je za ponedjeljak telefonsku sjednicu Vlade na tu temu, a komentirajući moguće uvođenje vaučera za gorivo rekao je kako se razmatra ta opcija koja bi krenula od jeseni, ali i da su dostupni još neki alati u zaustavljanju rasta cijena.

“Vaučeri bi išli onima s manjim primanjima i to moramo napraviti kvalitativno i po kriterijima”, rekao je Plenković.

A guverner HNB-a Boris Vujčić izjavio je jučer u Dubrovniku na otvaranju 28. ekonomske konferencije HNB-a da u 2022. očekuje stopu gospodarskog rasta iznad 5%, što je znatno više od trenutnih prognoza, dok bi mogući prestanak isporuke plina mogao dovesti do recesije u 2023. godini.

Govoreći o sezoni, Vujčić je rekao: “U trećem kvartalu imamo vrlo dobar bookinga u turizmu pa očekujemo i bolju sezonu nego u rekordnoj 2019., ne toliko zbog broja dolazaka, koliko zbog rasta cijena i do 40%.”

Komentirajte prvi

New Report

Close