Vujčić objavio prognozu za iduću godinu, progovorio i o strahovima od recesije

Autor: Poslovni.hr , 09. prosinac 2019. u 11:39
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

U Hrvatskoj narodnoj banci održava se konferencija “The Economist: Svijet u 2020.”. Na njoj sudjeluju predsjednik Vlade Andrej Plenković zajedno s potpredsjednicima Zdravkom Marićem i Predragom Štromarom. Pozdravne govore održali su premijer, guverner HNB-a Boris Vujčić i predsjednik HGK Luka Burilović.

Na konferenciji predstavnici Vlade, diplomatskog zbora te gospodarstvenici iznose analize u vezi s investicijskom klimom u Hrvatskoj te planovima u vezi s predstojećim reformama u državi. Jedan od glavnih inozemnih gostiju je Joseph Johnson, stariji brat britanskog premijera Borisa Johnsona i bivši ministar za sveučilište, znanost, istraživanje i inovacije, a govorit će o Brexitu, piše HRT.

– Situaciju u Hrvatskoj olakšava činjenica da smo ove godine kod dvije, od tri svjetske rejting agencije vratili kreditni rejting zemlje na investicijsku razinu. Time smo postali vidljivi na radarima financijskih institucija koje nas prije nisu ni primjećivale. Spustili smo time razinu zaduživanja za državu, pa za gospodarske institucije, a konačno i za građane, poručio je premijer Andrej Plenković.  

Vujčić: Svi gospodarski rizici trenutno su u rukama politike

– Konsenzus na kraju ove godine je da u 2020. neće biti onako loše kao što su mnogi najavljivali. Strahovi da bi SAD i EU mogle biti u recesiji kod većine ekonomista više nisu prisutni. Možemo očekivati usporavanje rasta u 2020. uz naglašene negativne rizike koji dolaze zbog neizvjesnosti oko trgovinskih odnosa, posebno SAD-a i Kine. Dodatno postoje rizici u odnosima EU-a i SAD-a. Prisutna je i neizvjesnost oko brexita, ali više u Ujedinjenom Kraljevstvu, poručio je okupljenima guverner HNB-a Boris Vujčić. Naglasio je kako sve trenutne rizike u rukama drži politika. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Od čega dolaze ovi strahovi…? od apstinencije….,,?

, a zašto niste stavili ovakav naslov?: Konsenzus na kraju ove godine je da u 2020. neće biti onako loše kao što su mnogi najavljivali

New Report

Close