Vučković: Dolazi pomoć zbog pomora pčela

Autor: Poslovni dnevnik , 21. travanj 2022. u 22:00
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković/S. Midžor/PIXSELL

Država će financijski pomoći pčelarima suočenima s pomorom pčelinjih zajednica u Međimurju.

Država će financijski pomoći pčelarima suočenima s pomorom pčelinjih zajednica u Međimurju, rekla je u četvrtak nakon sjednice Vlade ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Kao i u kolovozu 2020. godine kada se dogodio pomor pčela, i u slučaju aktualnog pomora pčela u Međimurju država će pomoći, rekla je Vučković i podsjetila da je tada država donijela program potpora kojim je donirala četrdesetak pčelara s 1300 pčelinjih zajednica, uz ukupnu vrijednost potpore od jednog milijuna kuna.

Vučković je izvijestila da se čekaju nalazi veterinarske inspekcije o mogućoj zaraznoj bolesti koja je možda pokosila pčele te nalaz poljoprivredne inspekcije o mogućoj uporabi kemijskih zaštitnih sredstava za bilje koja bi bila fatalna za pčele.

“Poljoprivredna inspekcija provjerava je li došlo do trovanja uslijed nezakonitog i nepropisnog korištenja zaštitnih sredstava”, rekla je Vučković. Na području Preloga otrovano je oko 17,5 milijuna jedinki.

Prema trenutno prikupljenim podacima, stradale su pčele u oko 350 košnica. Predsjednik međimurske Udruge pčelara ‘Agacija’ Željko Trupković smatra da je uzrok tome uporaba pesticida i insekticida kod tretiranja uljane repice.

Komentirajte prvi

New Report

Close