HGK ima novu uslugu: Aktualni pregled kretanja i analiza trendova u hrvatskom gospodarstvu

Autor: Marija Brnić , 01. prosinac 2022. u 14:27
Foto: HGK

Hrvatska gospodarska komora predstavila HGK Puls, na dnevnoj razini pratit će se i ažurirati podatke statističkih ureda uz popratne komentare analitičara.

Hrvatska gospodarska komora, nakon izlaska na tržište, počinje izlaziti s novim proizvodima i uslugama, a najnovija je “HGK Puls”, aktualni pregled kretanja i analiza trendova u hrvatskom gospodarstvu.

Kako je na predstavljanju PULS-a istaknuo glavni ekonomski analitičar HGK Goran Šaravanja, na dnevnoj će se razini pratiti i ažurirati podaci koje objavljuju službeni statistički uredi u Hrvatskoj, ali i na razini EU i globalno, jer se želi gospodarstvenicima omogućiti pregled kretanja i očekivanja u širem kontekstu.

Četvrtina hrvatskog izvoza vezana je uz zemlje koje nisu članice EU, pa Šaravanja i njegov tim najavljuju da će posebnu pozornost dati događanjima na drugim tržištima, uključujući i Kinu.

”Kinu se kod nas u Hrvatskoj zapravo malo prati, a izuzetno je važna zbog Njemačke, kojoj je to najvažnije izvozno tržište, no sve što je vezano uz Njemačku izravno utječe i na gospodarstvo EU i Hrvatske, kojoj je Njemačka jedan od glavnih vanjskotrgovinskih partnera”, kaže Šaravanja, objašnjavajući zašto će njihove analize obuhvatiti i vijesti i brojke iz Kine.

Goran Šaravanja, glavni ekonomist HGK, predstavio je HGK Puls aplikaciju, aktualni pregled kretanja i analiza trendova u hrvatskom gospodarstvu/HGK

Što je HGK Konsenzus?
Preko stranica Digitalne komore, HGK-ove online platforme koju prati više od 60 tisuća članica, na tjednoj će se bazi gospodarstvenicima omogućavati pregled i komentari najvažnijih događanja u proteklom tjednu, te najaviti najvažnija događanja i očekivanja u narednom tjednu. Glavni ekonomist Šaravanja imat će i posebnu rubriku u kojoj će objavljivati svoje procjene i komentare gospodarskih kretanja.

Projekt daje uvid ne samo u objedinjen pregled statističkih podataka koje daju brojne relevantne institucije, od službenih statističkih ureda do institucija poput MMF-a i OECD-a, primjerice, nego će se podaci staviti i u širi kontekst, te popratiti kratkim komentarima HGK-ovih analitičara.

Primjerice, u pregledu informacija o izvozu, projicirat će se realan rast, jer, kako pojašnjava Šaravanja, inflacija i cijene ostavljaju vidljiv trag, te će se isključivanjem utjecaja cijena dati realniji prikaz kretanja robne razmjene.

Tako će i kroz tzv. HGK Konsenzus na jednom mjestu Šaravanjin tim zbrojiti i ponderirati projekcije gospodarskih kretanja koje imaju Vlada RH, HNB, Europska komisija, OECD, MMF i neke druge relevantne institucije, te će dati sliku očekivanja u razdoblju koje slijedi. Posebice zanimljivom za gospodarstvenike u HGK očekuju da će biti rubrika o kreditima i kamatnim stopama koje se nudi poduzetnicima, pa će na jednom mjestu moći usporediti vrijednosti i trend po ročnosti i namjenama kredita.

Obrađivat će se i izvozna očekivanja hrvatskih gospodarstvenika, bruto i neto plaće, stanje trgovine na svjetskim burzama i pregled ključnih odluka u domeni monetarne politike relevantnih središnjih banaka. Ukratko, poručuje Šaravanja, u Pulsu će se pokrivati cijelu ekonomiju, a podaci će se ažurirati na dan kada se objavljuju.

6

postotnu razinu inflacije očekuje glavni ekonomski analitičar HGK-a Goran Šaravanja u 2023.

Prvo ‘grace period’
”Trudit ćemo se jasno reći gdje je Hrvatska, zbog čega i što nas očekuje. Za gospodarstvo je bitno da imaju osjećaj za kontekst u kojem posluju, posebice u neizvjesnim vremenima”.

Šaravanja u 2023. očekuje usporavanje hrvatskog i europskog gospodarstva, te slabljenje inflacije, koja će u 2022. biti iznad 10%, a iduće godine bit će oko 6%, možda i manje.

HGK Puls nije i jedina nova usluga članicama – Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK, najavio je da će u prvom kvartalu iduće godine izaći i s uslugom analize industrijskih sektora, te konkurentnosti županija koje će se indeksirati s po 60-ak pokazatelja. A HGK Puls jedno vrijeme biti će besplatno dostupan svim članovima i građanima, no nakon “grace perioda” predviđena je monetizacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close