Vrijednost građevinskih radova raste, pad se 
bilježi samo u Vukovaru

Autor: Darko Bičak , 15. prosinac 2019. u 22:00
Ističu da je vrijednost radova u 2018. veća 9% u odnosu na 2017., FOTOLIA

Velike investicije u hotele i resorte.

Građevinske tvrtke i obrti s pet i više zaposlenih su lani imali prosječno 3,8% više radnika na gradilištima i 3,2% više odrađenih sati rada na gradilištima u odnosu na 2017., stoji u analizi koji je predstavila Hrvatska gospodarska komora (HGK).

 

3,8posto

više radnika imali su lani građevinski poduzetnici u odnosu na godinu prije

Ističu da je vrijednost radova u 2018. veća 9% u odnosu na 2017., pri čemu je 54,5% vrijednosti izvršenih radova ostvareno na zgradama, a 45,5% na ostalim građevinama. Iz HGK ističu da ohrabruje što je rast vrijednosti radova zabilježen u 2018. je najviši od 2008., što sugerira nastavak pozitivnih trendova u narednom razdoblju. Promatrano po regijama, rast vrijednosti radova je neujednačen po intenzitetu i kontinuitetu. Tako Kontinentalna i Jadranska Hrvatska bilježe rast u posljednje četiri godine, s tim da je u svim godinama dinamika rasta viša na Jadranu pod utjecajem trajnijeg i dinamičnijeg rasta vrijednosti radova na zgradama. To se znatnim dijelom može povezati s izgradnjom novih i rekonstrukcijom postojećih turističkih smještajnih kapaciteta te ulaganjima u prateće turističke sadržaje.

Ako govorimo o županijama, zadnje tri godine vrijednost građevinskih radova kontinuirano je povećavana samo u Varaždinskoj, Požeško-slavonskoj i Istarskoj županiji te Gradu Zagrebu, dok kontinuirani pad bilježi Vukovarsko-srijemska županija. Prema udjelu u ukupnoj vrijednosti građevinskih radova u Hrvatskoj u 2018., prednjačili su Zagreb s 16,2% te Istarska i Splitsko-dalmatinska županija s 11,7% odnosno 10%. Usprkos oporavku, vrijednost građevinskih radova u 2018. je bio 36,3% niži nego 2008. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close