Vojni ugovori za 30-ak domaćih tvrtki: Predviđeni borbeni avioni, helikopteri, borbena vozila i gradnja ophodnog broda

Autor: Darko Bičak , 07. veljača 2020. u 06:33
Foto: Dino Stanin / Pixsell

Krenulo se s procesom opremanja HV-a oklopnjacima Bradley koji će biti modernizirani u Đuri Đakoviću.

Proračun Ministarstva obrane nastavio je s rastom i u 2020. godini za oko 260 milijuna kuna na 5,34 milijarde kuna, a samo u mandatu ove Vlade proračun Ministarstva obrane rastao je za 1,3 milijardi kuna, kazao je ministar obrane Davor Krstičević prigodom jučerašnje prezentacije Plana nabave MORH-a za 2020. 

Novi brodovi i zrakoplovi
"Ovogodišnji Plan nabave sadrži preko 1000 postupaka nabave i vrijednosti je oko 2,2 milijarde kuna. To su velika financijska sredstva i zato je vrlo važno voditi računa o zakonitosti, odgovornosti i transparentnosti svih postupaka, a to u Ministarstvu obrane upravo i činimo", istaknuo je Krstičević. Ovom prigodom je najavio potpisivanje ugovora s gospodarskim subjektima zakazano za 17. veljače, a gdje će 30-ak domaćih poduzetnika dobiti ugovore teške 457 milijuna kuna.

Ministar je ponovio da je već prošle godine krenula nabavka američkih helikoptera Black Hawk, a četiri potpuno nova helikoptera bi trebala doći u Hrvatsku tijekom 2022..  U svibnju će se znati i nešto više o ponudama za borbenu eskadrilu višenamjenskih aviona, a sam odabir bi se trebao dogoditi do kraja godine. Također, od ostalih značajnijih projekata opremanja i modernizacije u ovoj godini posebno je naglasio nastavak gradnje Obalnog ophodnog broda za potrebe Obalne straže te proces opremanja borbenim oklopnim vozilom pješaštva Bradley.

 

260 milijuna

kuna više izdvajamo za obranu ove godine u odnosu na lani

"Prototip broda koji je isporučen Hrvatskoj ratnoj mornarici, tehničkom opremljenošću i plovnim karakteristikama značajno je unaprijedio sposobnosti Obalne straže. Krenuli smo i s procesom opremanja Hrvatske vojske borbenim oklopnim vozilom pješaštva Bradley i taj projekt bit će dodatan poticaj hrvatskim tvrtkama da se nametnu kvalitetom i znanjem na svjetskom tržištu. Modernizaciju tih oklopnih vozila očekujemo u Đuri Đakoviću, rekao je Krstičević.

Tijekom ove godine očekuje se i završetak vojarne 204. brigade u Vukovaru, a čime će završiti povratak HV-a u taj grad. Plan nabave Ministarstva obrane za 2020. prezentirao je načelnik Samostalnog sektora za postupke javne nabave brigadir Ivica Devčić, pri čemu je istaknuo transparentnost kao temelj u svim dijelovima provedbe postupaka javne nabave, bez izuzeća i klasificiranih postupaka. 

Mirovne operacije
Financijska sredstva za materijalno zbrinjavanje u financijskom planu MORH-a u 2020. iznose 2,27 milijardi kuna i raspodijeljena su tako da će se za 65% iznosa provoditi postupci javne nabave, a za 35% su stvorene obveze za višegodišnje financiranje kao što su režijski troškovi, zakonske obveze, nabave iz prethodnih godina te mirovne operacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close