Vodoinstalatera, keramičara, soboslikara, električara nema ni za lijek… Pravi majstori nikad nisu bili plaćeniji

Autor: Poslovni.hr , 17. srpanj 2023. u 07:58
FOTO: Theme Photos /Unsplash

Majstori nikad nisu bili traženiji, plaćeniji i cjenjeniji. U HOK-u kažu da ohrabruje promjena trenda te porast interesa za strukovnim zanimanjima koja danas mogu osigurati kvalitetnu egzistenciju

Nedostatak majstora najrazličitijih profila – vodoinstalatera, keramičara, soboslikara, električara… prisiljava osobe koje ih trebaju da se snalaze na različite načine, od preporuka do malih oglasa ili društvenih mreža. No, ni preporuka ponekad nije najbolje rješenje, o čemu sve češće govore i policijska izvješća i pokrenute kaznene prijave protiv takvih majstora, za koje se često ispostavi da su prevaranti, piše Novi list.

– Temeljem medijskih napisa o pojavi ‘lažnih majstora’ na tržištu, preporučamo oprez i provjeru odabranih izvođača radova ili usluga. Prije sklapanja posla potrebno je zatražiti i potvrditi samu ponudu izvođača radova ili usluga, na kojoj je moguće vidjeti na koji način je registriran budući izvođač radova – ako je obrtnik, za obavljanje velikog broja djelatnosti morao je položiti majstorski ispit, najveći stupanj obrtničkog obrazovanja. Za manji broj djelatnosti potrebna je odgovarajuća srednja škola ili položen ispit o stručnoj osposobljenosti. Svoga budućeg izvođača radova moguće je provjeriti putem Obrtnog registra. Majstorska diploma jasno pokazuje da je upravo ta osoba dokazala izvanredne praktične vještine i teorijska znanja u svojoj struci, naglašava predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.

No, ni majstorska diploma, a ni registrirana djelatnost nisu sigurnost da će poslovi biti dobro obavljeni. Višegodišnja su to iskustava sugovornika Novog lista, diplomiranog inženjera, ali i ‘majstora obiteljskog zanata’, koji je htio ostati anoniman i zbog toga što često mora popravljati nedostatke onih s ‘majstorskom diplomom’.

– Problem je štednja na materijalu kako bi se postigla niža cijena od konkurencije, ali i sve češći neprofesionalni odnos prema susjedima kojima se načini šteta u stanu prilikom adaptacije dogovorenog stana (pukotine, padanje stropova, poplave). Kada takvi ‘majstori’, umjesto da poprave štetu koju su učinili, ‘zafušare’ i susjedni stan u kojem su učinili štetu, a ponašaju se kao da čine uslugu umjesto da se ispričaju, što stvara nepovjerenje prema svim majstorima, kaže nam iskusni građevinski poduzetnik koji se specijalizirao za sanacije nakon izvedbi radova ‘majstora’ s diplomom.

– Majstori nikad nisu bili traženiji, plaćeniji i cjenjeniji, svakako je na njima obaveza i odgovornost da daju kvalitetan odgovor na takvu potražnju, kaže Kratohvil koji potvrđuje da majstora nema dovoljno.

Komentirajte prvi

New Report

Close