Sve više učenika školuje se za ovo zanimanje, kreću se od 1000 do 2000 eura

Autor: Poslovni.hr , 08. ožujak 2023. u 08:52
Foto: Pixabay

Učenici su jedan tjedan u školi na nastavi, a drugi na praksi.

Nedostaje vodoinstalatera u gotovo cijeloj Hrvatskoj, no posljednjih nekoliko godina sve više učenika upisuje upravo taj smjer. U školi za montažu instalacija i metalnih konstrukcija u Zagrebu traži se i mjesto više, piše HRT.

Ivan Dominko ide u 3. razred i zadovoljan je školom za montažu instalacija i metalnih konstrukcija, koja je, kako kaže, premašila njegova očekivanja.

“Jednostavno sam vidio dobar potencijal u ovom poslu. S obzirom da nema ljudi, onda nije konkurencija velika, a i prepoznao sam se u radu u rukama jer sam skužio da mi učenje ne ide, ali s rukama mogu sve”, kaže.

Učenici su jedan tjedan u školi na nastavi, a drugi na praksi. Matej Fundek ima velike planove za budućnost.

“Planiram raditi kod obrtnika kod kojeg sam sad pa kroz koju godinu firmu otvoriti i ostati u Hrvatskoj definitivno”, rekao je.

Škola ima 7 smjerova i 435 učenika.

” Mislim da su roditelji i djeca shvatili da su to zanimanja koja će im u današnjim teškim vremenima pomoći u rješavanju svih materijalnih situacija, a što je najvažnije, 95 posto učenika koji završe našu školu imaju osiguran posao odmah”, ističe ravnatelj Škole za montažu instalacija i metalnih konstrukcija Darko Sušac.

Plaće vodoinstalatera kreću se od 1000 do 2000 eura, ovisno o tvrtci i o tome kakav ste majstor. A kako bi se učenici u Školi što bolje obrazovali, pomoći će i donacija najmodernije opreme.

“Od nekakvih podbuknih instalacija pa do same sanitarije, mješalica kao što su termostatske. To je zapravo naš odgovor na probleme koji smo uvidjeli diljem tržišta Europe – manjak kvalificiranih vodoinstalatera vodovodnih instalacija”, rekla je generalna direktorica Grohe za tržišta Hrvatske i Slovenije Martina Džoja Barišić.

Jer svi znamo – kada se nešto pokvari, majstore ponekad treba čekati i 10 dana. Uz ove mlade nade, čekanje bi se moglo smanjiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close