Vodatel gradi distributivnu mrežu za eTV media centre

Autor: Bernard Ivezić , 04. prosinac 2005. u 22:15

eTV korisniku omogućuje gledanje i pauziranje programa te snimanje sadržaja, a razvoj vlastite internetske televizije najavio je i T-com

Hrvatska inačica digitalnog sustava za personalizaciju televizije uskoro bi se mogla naći na policama velikih trgovačkih centara. Naime, tvrtka Vodatel pri kraju je s izgradnjom partnerske mreže preko koje će distribuirati “eTV media centre”. Riječ je o uređaju domaće proizvodnje koji je vrlo sličan američkom TiVo-u. S jedne strane je digitalni videorekorder koji omogućava gledanje, snimanje i pauziranje TV-programa, a s druge strane računalo sa širokopojasnim pristupom internetu, na kojem se može raditi sve što i na svakom drugom osobnom računalu. Kao treća posebnost je platforma za nuđenje nove generacije usluga poput videa na zahtjev.
Vodatel je za eTV media centar razvio eTV paket usluga među kojima je praćenje stotinjak digitalnih TV-programa i video na zahtjev, usluga direktnog naručivanja filmova iz virtualne videoteke. Tvrde kako će do kraja ove godine na tržište plasirati nešto više od 1000 eTV media centar uređaja, a veće prodajne rezultate očekuju u idućem periodu. “Do sada smo bili koncentrirani na razvoju samog proizvoda, a sada pak razvijamo distributivnu mrežu. Kako je razvoj distributivne mreže koja će nam omogućiti prodaju eTV media centara u svim krajevima Hrvatske tek sada u završnoj fazi, ozbiljnije prodajne rezultate očekujemo u prvoj polovici iduće godine. Nadalje, planiramo razvijati naše pretplatničke modele. Naime, zbog razvoja proizvoda i logistike još su sve usluge koje pružamo preko našeg eTV servisa besplatne, osim sadržaja na zahtjev, kakav je primjerice video na zahtjev”, kazao je Tomislav Mileis, direktor marketinga tvrtke Vodatel.
Njihova prodaja usluga na zahtjev zasad je jedini indikator na hrvatskom tržištu o tome kakva je potražnja za novom generacijom usluga koje će se u trećem kvartalu sljedeće godine pojaviti na tržištu. U sklopu telefona, interneta i televizije u jednom, odnosno triple playa pojavit će se mnoštvo novih usluga na zahtjev, a među prvima se iščekuje video na zahtjev. Kako tvrdi Mileis, broj posudbi kreće se oko 5000 mjesečno, ali jako varira jer ovisi o izboru filmova u određenom razdoblju i imaju li korisnici kreditnu karticu. Značajnije povećanje broja posudbi očekuju tijekom iduća tri do četiri mjeseca.
“eTV je konkurencija kablovskoj i ADSL televiziji, a naša je glavna prednost u tome što korisnici preko nas mogu pratiti usluge digitalne televizije ne samo u gradu, već i u ruralnim sredinama. Osim toga, eTV media centar ima napredne internetske mogućnosti pa je već sada spreman za triple play. Pripremamo se ponuditi vlastiti triple play priključak koji će korisnicima preko ADSL2+ tehnologije omogućiti gledanje digitalne televizije, 2 Mbit ADSL pristup internetu i jeftinije telefoniranje u fiksnoj telefoniji. Trenutno smo u fazi testiranja našeg triple playa u naselju Hoto vila kod Zagreba. Zbog iskustva koje imamo na tom području optimistični smo unatoč namjeri T-Coma da pokrene vlastitu internetsku televiziju”, zaključio je Mileis.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zanimljivo, ali bi se blog mogao proširiti informacijama o korištenju Interneta u Hrvatskoj

New Report

Close