Vlado Leko, Slobodan Čimbur i Drago Erceg grade neboder u središtu grada

Autor: Ivan Pandžić , 25. veljača 2009. u 22:00

Trojica investitora revitalizirala su staru ideju, no dobila su mogućnost trostruko veće izgrađenosti

U Zagrebu bi sljedeće godine trebala početi gradnja poslovnog nebodera koji će osim već izgrađenog nebodera na Trgu bana Jelačića biti toranj dosad najbliži samom središtu grada. Investitori Vlado Leko i Slobodan Čimbur iz građevinske tvrtke Saxum te Drago Erceg, vlasnik tvrtke Erceg interijeri, odlučili su realizirati neboder visine do 20 etaža uza zagrebačku Miramarsku cestu, nekoliko stotina metara od Botaničkog vrta ili hotela Esplanade.

Miramare centar
Revitalizirana je stara ideja Miramare centra koja se pojavila prije osam godina na križanju Miramarske i Bednjanske ulice, samo što su investitori uspjeli otkupiti dodatne parcele na kojima su bile trošne kuće i promijenio se Generalni urbanistički plan. Tako da se sad na prostoru gdje se mogao graditi poslovni objekt od sedam katova može graditi trostruko više. Obveza investitora je provesti javni urbanističko-arhitektonski natječaj koji će odrediti izgled poslovnog tornja, stoji u programu koji im je prije nekoliko dana odobrilo zagrebačko Poglavarstvo. Iza tvrtke Miramare centar koja se vodi kao investitor stoje Vlado Leko, rođak Anđelka Leke zaposlen u HUP-u te Slobodan Čimbur, vlasnik zagrebačkog restorana Baltazar. Drago Erceg i njegova tvrtka ući će u projekt kao sufinancijeri jer posjeduju oko četvrtine zemljišta od četiri tisuće kvadrata predviđenih za gradnju, potvrdio je Leko.“Dok ne provedemo javni natječaj i ne odaberemo rješenje, ne možemo govoriti o točnoj visini objekta. Ne znam hoćemo li uspjeti realizirati dopuštenih 20 katova jer možemo graditi samo četiri podzemne etaže. Zbog pogoršanih uvjeta gradnje zbog otežanog dobivanja kredita i smanjene potražnje teško je reći kada ćemo početi gradnju i koliko će ona stajati”, kaže Leko. Sigurno je, dodaje, da će pokušati napraviti elitni objekt, a najranije bi mogli početi graditi sljedeće godine. Partneri su već potrošili puno novca zbog skupoće zemljišta i uklonili dio trošnih kućica na mjestu građenja.

Elitni objekt
Prema najnižim cijenama građenja i koeficijentu površine koji se može graditi jasno je da bi minimalna investicija samo u gradnju iznosila između 25 i 30 mil. eura. Samo nadzemno objekt bi trebao imati oko 24.000 četvornih metara bruto, dok na to treba dodati i četiri podzemne etaže, cijenu zemljišta i davanja lokalnoj upravi. Hoće li se neboder prodavati ili iznajmljivati, Leko također nije mogao potvrditi. Tvrtka Saxum Vlade Leke i Slobodana Čimbura dosad je realizirala projekt stanogradnje od 133 stana u Središću.

Projekti

Zamjene zemljišta
Za gradnju stambenih zgrada u naselju Središće Saxum je u zamjeni sa Zagrebom dobio oko 6400 četvornih metara zemljišta. Isto toliko dao je za ceste potrebne za Muzej suvremene umjetnosti

Poslovni kompleks
Dugoročniji projekt Saxuma je gradnja poslovnih objekata u zagrebačkom naselju Trnje, preko puta Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Na tom se mjestu danas nalaze derutni stambeni objekti

Komentari (1)
Pogledajte sve

je izgrađen taj neboder?

New Report

Close