Tužna sudbina nekad najveće tiskarske i izdavačke kuće: Vlada prelomila, nakon Brodarskog likvidira i Vjesnik

Autor: Marija Brnić , 09. lipanj 2022. u 10:46
Pogled iz zraka na radove u gradu te Vjesnikov neboder i Vecernji list/ Boris Scitar/Vecernji list

Vjesnik je, inače, Vlada već odavno skinula s popisa tvrtki od strateškog interesa, a budući da je riječ o strojevima čija nabava predstavlja velik izdatak, jer koštaju poput “broda”, od 8 do 20 milijuna eura, povučena je na kraju crta i zaključeno da država nema interes nastaviti ulagati u grafičku industriju, u kojoj je privatni sektor već odavno preuzeo primat nad Vjesnikom.

Pola godine nakon Brodarskog instituta još jedna tvrtka iz državnog portfelja odlazi u likvidaciju. Nakon dugogodišnje neodlučnosti, Upravno vijeće CERP-a u kojem uglavnom sjede članovi Vlade, iniciralo je nedavno postupak gašenja zagrebačkog Vjesnika, nekadašnje najveće tiskarske i izdavačke kuće, a odluka će se početi provoditi za nešto manje od mjesec dana.

Predstavnici dioničara, a najveći su HZMO (40,12%), CERP (12,84) i Fond hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji (24,49%), o tomu će formalno odlučivati na glavnoj skupštini 5. srpnja.

Kobni Covid i inflacija
Taj oštar i nepopularan rez, Vlada je odlučila poduzeti kako bi okončala daljnja produbljenja krize i neizvjesnosti. Oba slučaja, osim zbog nestajanja iz gospodarskog života, u fokusu javnosti su inače i zbog različitih interesa oko vrijednih nekretnina u središtu Zagreba na kojima su te tvrtke poslovale.

Upravo vrijednost nekretnine Vjesnikovog kompleksa, u kojemu sama tvrtka Vjesnik ima 20% udjela, prije nekoliko godina aktualni predsjednik Uprave Ilija Nedić vidio je kao temelj za program restrukturiranja kojim bi se omogućio nastavak poslovanja.

S njegovim dolaskom, nakon godina minusa, Vjesnik je uspio konačno tekuće poslovanje dovesti pod kontrolu i u plus, čak i povećati broj kupaca. Međutim, za nastavak poslovanja potrebno je rasteretiti tvrtku starih, akumuliranih gubitaka, koje iz tekućeg poslovanja nije moguće zatvoriti.

40,12

posto udjela drži HZMO, a CERP 12,84

Najviše od svega, za nastavak je potrebno obnavljanje dotrajalog tehnološkog parka, jer tiskarski strojevi stari su 25 i više godina, a zbog dugogodišnjih problema s likvidnošću nisu ni adekvatno održavani.

Većinskom vlasniku, državi, predložen je stoga program restrukturiranja, čija je ideja, ukratko, bila da se tiskaru izmjesti s postojeće lokacije na novu, izvan središta grada, te da država od tvrtke otkupi njezin vlasnički udjel u Vjesnikovom kompleksu.

To bi bio i osnov za dokapitalizaciju i omogućavanje potrebnog obnavljanja dotrajalog tehnološkog parka i daljnjeg opstanka Vjesnika. No, sve se to događalo prije pandemije, s kojom je uslijedio negativan trend i pad potražnje na grafičkom tržištu, što je ostavilo traga i u poslovnim rezultatima.

Dodatan udarac Vjesniku je zadalo i poskupljenje troškova materijala i energije, kao i gašenje jednog od tiskarskih strojeva, čije dijelove nije moguće nabaviti.

Što s kompleksom?
Vjesnik je, inače, Vlada već odavno skinula s popisa tvrtki od strateškog interesa, a budući da je riječ o strojevima čija nabava predstavlja velik izdatak, jer koštaju poput “broda”, od 8 do 20 milijuna eura, povučena je na kraju crta i zaključeno da država nema interes nastaviti ulagati u grafičku industriju, u kojoj je privatni sektor već odavno preuzeo primat nad Vjesnikom.

Potvrđuje to i predstavnik radnika u Nadzornom odboru Vjesnika Tvrtko Gretić, koji kaže kako se tijekom razgovora s nekoliko posljednjih ministara nadležnih za državnu imovinu jasno dalo do znanja da država nema namjeru pokrivati neprofitabilnost industrije, te da ulaganje u revitalizaciju djelatnosti nema perspektivu.

Sindikat grafičara i medija podupirao je nastojanja Uprave i prijedlog koji obuhvaća izmještanje tiskare, no kada je postalo jasno da to nije opcija, fokus su predstavnici radnika prebacili na zaštitu prava preostalih 160-ak, od kojih velik broj ima nekoliko godina do mirovine.

Radnicima će otpremnine biti isplaćene, a svim vjerovnicima obveze podmirene, nakon što se pokrene likvidacijski proces. Njega bi, prema prijedlogu većinskog vlasnika, trebao voditi Tomislav Orehovec, inače isti likvidator kojemu je povjeren postupak u slučaju Brodarskog instituta.

O slučaju će se vrlo brzo očitovati i u Banskim dvorima, budući da je odlukom CERP-a o gašenju Vjesnika predviđeno da Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine pokrene postupak kako bi Vlada formalno donijela odluku o stjecanju Vjesnikovog suvlasničkog udjela u tom napuštenom kompleksu.

Što će biti daljnja sudbina te imovine s ogromnim potencijalom, država će dalje odlučivati s ostalim suvlasnicima.

Komentirajte prvi

New Report

Close