Vlada ovaj tjedan diže minimalnu plaću, a dijelu građana rastu primanja za čak 40 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. listopad 2023. u 12:32
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Vlada će osigurati sveukupan rast plaća u državnim i javnim službama za gotovo 40 posto.

Premijer Andrej Plenković najavio je u utorak da će Vlada ovaj tjedan na sjednici minimalnu plaću podići sa 700 na 840 eura bruto, oko 672 eura neto.

Kroz pregovore sa sindikatima dogovoreno je daljnje povećanje osnovice za 5 posto, uz rast božićnice na 300 eura te uvođenje uskrsnice od 100 eura, rekao je premijer u Hrvatskom saboru, podnoseći mu Godišnje izvješće Vlade, praćen bukom, odnosno snažnim lupanjem oporbe po klupama, čime se nije dao omesti.

Svim navedenim, dodao je, Vlada će osigurati sveukupan rast plaća u državnim i javnim službama za gotovo 40 posto.

Premijerovo izlaganje oporba je pratila lupama po klupama, nezadovoljna što je predsjedavajući Željko Reiner prekinuo njenu namjeru da stalnim zahtjevima za stankama ‘razvuče’, vrijeme do premijerova izvješća. Reiner je, naime, ustvrdio da je netko od oporbenih zastupnika zakasnio sa traženjem stanke, pa riječ dao premijeru, što je oporbu razbjesnilo, pa se nakon zahtjeva za stankom, okrenula lupanju.

Prije toga, oporba je imala novu taktiku kako ‘razvući’ vrijeme do premijerova Godišnjeg izvješća. Nakon što je netko od njenih zastupnika zatraži stanku, ustrajavala je na stvarnoj, deset minuta dugoj stanci, prozivajući pritom premjera zašto nije u sabornici.

Gdje je premijer, ne možemo raditi na taj način, isticali su oporbeni zastupnici, na što su im iz HDZ-a uzvratili da rade igrokaz i da se stankama koriste jer se boje sučeliti sa uspješnim Vladinim politikama.

Destrukcija i defetizam slika je hrvatske oporbe, uzvratio im je Josip Borić (HDZ), no oporba HDZ-u i premijeru nije ostala dužna.

Iskreno smo zabrinuti što se dogodilo s premijerom možda je u međuvremenu uhićen, možda bježi u Austriju poput bivšeg premijera Sanadera, kazala je Marija Selak Raspudić (Most).

To što premijer nije u sabornici, pokazuje njegov odnos prema Saboru, dodao je Suverenist Marijan Pavliček, na što je Selak Raspudić dometnula da je dobro da se premijer nije pojavio, jer sada „javnost vidi da je njegov ego veći od Sabora“.

Mostovci mu poručuju da bi za Hrvatsku bilo najbolje da se nikad više ne vrati, dometnula je, pitajući se i je li premijer shvatio da je vrijeme za nove izbore.

‘Sezonu’ zahtjeva za stankom otvorio je Peđa Grbin (SDP) koji je procijenio da će zastupnici danas od premijera „slušati bajku“ koja se može svesti na priču o dvije Hrvatske, jednu koja je stvarna, a druga onu koju premijer vidi kroz svoje ružičaste naočale, a svi ostali iz HDZ-a ne žele mu reći da to ne postoji.

Grbin je prognozirao da će premijer u Godišnjem izvješću govoriti samo o uspjesima, a da se neće čuti da je u sedma godina njegova mandata rast plaća bio dva i pol puta sporiji od rasta državnog proračun, da je inflacija u tih sedam godina bila veliki 30 posto.

Baš je zanimljivo da Grbin unaprijed zna što će premijer reći, uzvratio je Josip Đakić (HDZ), a Nikola Mažar dodao kako bi oporbeni „igrokaz“ mogao trajati sat do sat i pol, što znači da će premijer tek iza 13 sati dobiti priliku govoriti o radu Vlade u proteklom razdoblju i planovima za novo.

Pokazujete da postoje dvije Hrvatske, jednu destrukcijsku i onu koja radi, rekao je Mažar.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ja i dalje ne razumijem ove stzatističke podatke.

Vi u Zagrebu  imate –    prosječno  –   N I Ž E  plaće nego mi na SJEVERU.  …Pa, otkud onda

ovakav visoki prosjek ?   Gdje ? Kako ?

Uskoro otvaram novu firmu bez radnika. Najbolja opcija.

privatnom sektoru dizete minimalne place da uzmete sto vise poreza i “davanja” a uhljebrima to onda dijelite. to je bio recept u yugi….a kako je to zavrsilo ne treba previse objasnjavati

New Report

Close