Vlada očekuje pozitivno mišljenje EK o Brodosplitu

Autor: Marija Brnić , 22. veljača 2018. u 22:00
Tomislav Debeljak, vlasnik Brodosplita/Boris Ščitar/PIXSELL

Poslovanje škvera proteklih godina ‘uzduž i poprijeko’ pročešljali su deseci poreznih i inspekcijskih službi.

Posve suprotno tvrdnjama Mostovog saborskog zastupnika Mira Bulja, Vlada očekuje pozitivno mišljenje Europske komisije o restrukturiranju splitskog brodogradilišta, čije provođenje nakon pet godina, idući tjedan i formalno završava. 

Bulj je u Saboru prozvao Ministarstvo gospodarstva da godinama ignorira nalaze Državne revizije da poduzme mjere za namjensko korištenje državnih potpora koje su isplaćivane Brodosplitu i za ispunjenje obveza novog vlasnika, grupe DIV, utvrđenih kupoprodajnim ugovorom iz 2013. godine. Iz odgovora na Buljev upit saznaje se da je, nakon što je državna tvrtka Hrvatska brodogradnja Jadranbrod koja je zadužena za nadzor restrukturiranja navela u svojim izvješćima da postoje različita tumačenja o izvršenju ugovornih obveza, Ministarstvo gospodarstvo zatražilo od Ministarstva financija provođenje poreznog i proračunskog nadzora u Brodosplitu.

Taj je postupak dovršen u srpnju 2015., a zapisnik je dostavljen Ministarstvu gospodarstva, Poreznoj upravi i Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu. Vlada i Ministarstvo ispunjavaju svoje obveze i time pomažu brodograđevnu djelatnost u Splitu, a zahvaljujući tome, kao i činjenici da je brodogradilište ostvarilo pozitivno poslovanje u 2016. i 2017., što je bio cilj Programa, može se, poručuju iz Vlade, očekivati pozitivno mišljenje Komisije. 

U DIV-u ne kriju da očekuju takvu ocjenu za Brodosplit, jer su poslovanje u škveru proteklih godina "uzduž i poprijeko" pročešljali deseci raznih inspekcijskih i poreznih službi, a angažirali su i sami pravni tim iz Bruxellesa specijaliziran za državne potpore, te su, kažu, dosad svi nalazi pokazivali da u Brodosplitu potpore nisu nenamjenski trošene, kako se tvrdilo u izvješću HBJ-a. U slučaju restrukturiranja u Uljaniku, za koje se interesirao SDP-ovac Peđa Grbin, u Vladi zasad nemaju jasan odgovor oko potpore programu koji se priprema, budući da on još nije gotov.

Pozivajući se na to, u Vladi ne iznose nikakav stav niti o najavljenom pretvaranja brodogradilišta u turističku destinaciju, već načelno navode kako je državni interes zadržati brodograđevnu djelatnost i radna mjesta na "predmetnom području". Sudeći prema odgovoru Grbinu, glavnu riječ u kreiranju Uljanikovog programa imat će strateški partner, čije će ulaganje i predstavljati vlastiti doprinos troškovima restrukturiranja, a u njegovu održivost morat će se prije svega uvjeriti EK. 

Petrokemija

Predani dokapitalizaciji
Vlada je predana procesu dokapitalizacije Petrokemije i očekuje skori uspješan završetak procesa, poručeno je zastupniku Željku Lenartu zabrinutom obustavom isporuke plina, što je u međuvremenu riješeno. Nadležni ministri, kažu u Vladi, u kontaktu su sa svim akterima u procesu.

Komentirajte prvi

New Report

Close