Ministar financija otkrio da se razmišlja o uvođenju novog poreza: ‘Vlada nije odbacila prijedlog o povećanju plaća’

Autor: Poslovni.hr , 29. kolovoz 2022. u 14:32
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Svi moraju biti svjesni da država u ovoj krizi neće profitirati, ako nam i ostane sredstava mi ćemo ga prerasporediti prema skupinama koje su najugroženije

Ministar financija Marko Primorac poručio je u ponedjeljak da Vlada ne oteže s pregovorima sa sindikatima oko povećanja plaća te naglasio da kod mjera pomoći prioritet moraju biti najugroženiji građani.

“Otvoreni smo za razgovore sa sindikatima, iako do njih za zasada nije došlo. U tehničko operativnom smislu i našem proračunskom  okviru razmišljamo na koji način i koji dio mjera implementirati odmah , odnosno da one budu u 9. i 10.mjesecu isplaćene, a kada ćemo morati ići za rebalansom proračuna vidjet ćemo koji dio mjera će uslijediti nakon tog rebalansa”, kaže Primorac.

Kaže kako će se određeni dio građana ipak morati strpjeti.

“Ne predugo i nije da otežemo s tim pregovorima kako bi trošak za državu bio što manji nego je samo pitanje jedne više rekao bih tehničke prirode, ali i uvažavajući sve okolnosti mogućnosti koje su nam na raspolaganju. Svi moraju biti svjesni da država u ovoj krizi neće profitirati, ako nam i ostane sredstava mi ćemo ga prerasporediti prema skupinama koje su najugroženije. I odredit ćemo načine na koji ćemo ih rasporediti”, objašnjava Primorac.

Kako kaže, stigli su praktički do kraja s paketom mjera. “Sada je samo pitanje iznosa, načina isplata tih mjera, razgovaramo o tome da li isplatiti to odjednom ili možda u više rata, dakle, to su te nekakve fine kalibracije . Znamo ikoje će to biti skupine ljudi,, međutim činjenica je da treba te resurse raspodijeliti kroz neko određeno vremensko razdoblje. Vlada nije odbacila prijedlog povećanja plaća, svjesni smo da će do toga morati doći i ne bježimo od toga, razgovarat ćemo o tome, napravit ćemo određene simulacije, rasporediti rashode kroz nekakav vremenski okvir i bit ćemo uskoro svi puno pametniji po tom pitanju”, poručuje Primorac.

Ne možemo se ponašati kao da inflacija ne postoji i pomoći i svim građanima i institucijama i poduzećima, da svakome bude kao prije inflacije,poručio je ministar.

Upitan može li trenutna situacija biti okidač za uvođenje poreza na ekstraprofit, Primorac je rekao da se i o tome razmišlja.

“Kada sam to spomenuo, smijali su mi se. Vi često kažete da je nešto na stolu, a ja vam na to pitanje mogu reći da kažem da nije mimo stola…”, rekao je Primorac.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sa jedne strane inflacija i sve poskupljuje, sa druge strane zamračenih milijardu kuna i nikome nije jasno kako, a vi razmišljate o novom porezu jer će vam faliti novaca? Kako se samo usuđujete!?!

New Report

Close