‘Vlada nam ruši konkurentnost, isprovocirat će poskupljenje’

Autor: Marija Brnić , 31. kolovoz 2017. u 22:00
Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić /Robert Anić/PIXSELL

U HUP-u su posebno bijesni jer nijedan njihov prijedlog kompenzirajućih mjera Vlada nije prihvatila.

Jučerašnja vladina odluka o povećanju naknada za obnovljive izvore energije s 3,5 lipe po kilovatsatu na 10,5 lipa kod gospodarstvenike je izazvala revolt, ne samo zbog visine povećanja koja je veća od inicijalno spominjanih 7,5 lipa, nego i donošenja odluke dan uoči početka primjene.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić upozorio je da je to novi udar na gospodarstvo koji je ishitren i dovodi u pitanje vladine najave smanjenja troškova poslovanja. Negdje se 15-postotno poskupljenje energenata mora preliti, a to znači gubitak konkurentnosti gospodarstva i povećanje cijena usluga i proizvoda", istaknuo je Majetić, koji upozorava i kako je sam način donošenja problematičan jer se gospodarstvenicima nije dalo vremena za pripremu i planiranje troškova. 

Težak dan
Potvrđuje to i prva reakcija direktora PanPeka Ivana Paraća. "Naravno da nam to ne odgovara, posebice u uvjetima kada nam zbog niza okolnosti i ostale sirovine poskupljuju. Najave kako će se ova naknada kompenzirati kroz PDV nisu smirujuće jer je nama PDV polazna stavka. Sasvim sigurno će se ova odluka reflektirati na naše poslovanje, no u ovom trenutku tek počinjemo s procjenama", kaže Parać.

 I drugim tvrtkama koje su veliki potrošači i kojima trošak struje ima velik udjel u ukupnoj cijeni jučer je bio težak dan. U grupaciji DIV, u čijem je sastavu i Brodosplit, godišnje na električnu energiju u Hrvatskih pogonima, troše gotovo 4 milijuna eura. Taj se porast cijene mora negdje preliti, što nije lako u uvjetima kada se natječemo na globalnom tržištu, kaže Darko Pappo.

 

Parać

Naravno da će utjecati na poslovanje, tek počinjemo s procjenama.

No, razumijevanja ima i za potrebu financiranja proizvodnje energije iz OIE, jer DIV i sam razvija takav projekt u susjednoj BiH. I u HGK svjesni su potreba i obveza koje država ima prema proizvodnji OIE, no predlažu da se razmotre mogućnosti da se za industrijske tvrtke iz energetski intenzivnih sektora uspostave modeli subvencioniranja. HUP je, pak, nezadovoljan jer upravo njihov prijedlog kompenzirajućih mjera nije prihvaćen u pripremi odluke o povećanju naknade. 

Konkretni prijedlozi
Poslodavci su se, primjerice, zauzeli da se određene skupine kupaca struje izuzme od plaćanja pune visine naknade jer je to u skladu sa smjernicama o državnim potporama za zaštitu okoliša i energiju za razdoblje 2014. do 2020., a u cilju rasterećenja potrošača koji na mjestu preuzimanja imaju minimalnu potrošnju od 1GWh, te da se razmotre drugi kriteriji poput ulaganja u energetsku učinkovitost, izvoznu orijentiranost tvrtke i upravljanje potrošnjom energije.

HUP je predlagao i da se omogući konsolidiranje utroška energije za sva mjerna mjesta poduzeća temeljem kojeg si se utvrđivala visina naknade koju velik potrošač plaća. Mogućnost ublažavanja vide i u smanjenju tarifnih stavki za električnu energiju koje donosi HERA.

Poznato je da na poslovanje Petrokemije u odnosu na struju više utječu troškovi po osnovu plina, a povećanje naknade još će za njih predstavljati manji udar nego na druge proizvođače zbog činjenice da se strujom snabdijedvaju dijelom i iz vlastitih izvora. Đuro Popijač, čelnik Petrokemije, kaže kako se svako poskupljenje osjeti u poslovanju gospodarstva, no podsjeća i da je Hrvatska za razliku od ostatka EU cijena struje za gospodarstvo veća nego cijena struje za kućanstva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close