Ove godine Hrvatska može uvesti 3.115 stranih radnika

Autor: Marija Brnić , 20. travanj 2016. u 09:42
Foto: DPA / Pixsell

Ministrica Šikić ne prihvaća slovenski model zapošljavanja radnika, koji zaziva HUP.

Gotovo pola godine nakon zakonskog roka gospodarstvenicima se iz Banskih dvora daje zeleno svjetlo za zapošljavanje stranih radnika. Vlada će na današnjoj sjednici usvojiti godišnju kvotu dozvola za zapošljavanje stranih radnika, čije je rješavanje svojim nasljednicima ostavio na stolu bivši ministar rada Mirando Mrsić.

 Prema prijedlogu ministrice rada Nade Šikić, ukupno će se ove godine moći "uvesti" 3.115 radnika. Od toga se 800 dozvola odnosi na prolongiranje već izdanih odobrenja, a za nova zapošljavanja predviđeno je 2300 dozvola. Ministrica zasad nije prihvatila prijedlog Hrvatske udruge poslodavaca da se napusti taj stari model "uvoza" radnika kojih nedostaje na domaćem tržištu, te da se primijeni tzv. slovenski model, odnosno daje pet dana zavodu za zapošljavanje da poslodavcu pronađe kvalificiranog radnika, a nakon toga im se odobrava zapošljavanje na određeno vrijeme stranog radnika.

Riječ je, inače, o radnicima iz  trećih zemalja, nakon ulaska Hrvatske u EU, od kada je i osjetno srezana lista kvota za uvoz radnika.  Ove godini, pak, biti će konačno moguće zaposliti strane radnike u brodogradnji, za koju je i predviđen najveći broj dozvola, 1500, a koje je posljednjih godina ministar Mrsić ukinuo. I građevinarima se izlazi konačno u susret pa će ukupno moći angažirati 500 radnika. Građevinci su, inače, proteklih tjedana preko HUP-a žestoko kritizirali Vladu zbog kašnjenja s donošenjem kvota, budući da su im ugovoreni poslovi već započeli, a ne mogu zapošljavati radnike.

Slična je priča i s turističkim sektorom u kojemu će biti moguće zaposliti 85 radnika, dok je broj vozača koje će se moći zaposliti ukupno 123. U kulturi se predviđa dozvole za 34 stranca, a u znanstvenom sektoru 5, dok tvrtke u poljoprivredi mogu računati na 20 dozvola. Zdravstvo će imati pravo na 15, a u prerađivačkoj industriji će moći zaposliti najviše 18 stranih radnika. Predviđene su i dozvole za sezonsko zapošljavanje, točnije ukupno 15 dozvola za poslove u poljoprivredi.

Komentirajte prvi

New Report

Close