Vlada kreditima Svjetske banke ‘krpa’ i troškove kriznih mjera

Autor: Marija Brnić , 23. svibanj 2020. u 08:39
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Prvi razgovori s IBRD-om oko prvog krdita pokrenuti su netom nakon potresa, 26. ožujka, a od travnja se odvijaju svakodnevno.

Zbog suočavanja s posljedicama potresa u Zagrebu i epidemije koronavirusa Vlada je jučer pokrenula pregovore o detaljima zaduženja kod Svjetske banke, konkretno dva kredita ukupno vrijedna 475,9 milijuna eura, a izaći će u susret i stočarima koji zbog izvanrednih uvjeta trpe štete jer ne uspijevaju plasirati goveda, svinje i ovce.

Osiguravanje hitnih intervencija

Prvi od dva kredita koje se dogovara s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD), kao dijelom skupine Svjetske banke, težak 200 milijuna eura namijenjen, je za Projekt oporavka nakon potresa i jačanja odgovora na COVID-19.

Taj aranžman povezao bi, dakle, potrebe saniranja šteta nastalih potresom u Zagrebu, ali i štete s kojima se nosi zdravstveni sustav, što koordiniraju dva resorna ministarstva – graditeljstva i zdravstva. Prema pojašnjenju Vlade, prva komponenta zajma u fokusu ima osiguravanje hitnih intervencija za zaštitu javne sigurnosti, saniranje bolnica i škola, te pripremu programa za potporu obnovi stambenih projekata.

Drugi dio kredita usmjeren je na jačanje kapaciteta za brz i proaktivan nadzor širenja bolesti, posebno za mogući drugi val. Što se šteta za potres tiče, ministar graditeljstva Predrag Štromar napomenuo je da one višestruko nadmašuju zajam, te da se u pripremu zajma ide i prije nego se donese zakon o obnovi Zagreba, koji je tek u javnoj raspravi i čekat će iduću Vladu.

Prvi razgovori s IBRD-om oko ovog kredita pokrenuti su netom nakon potresa, 26. ožujka, a od travnja se odvijaju svakodnevno.

Vlada je sada imenovala i sedmeročlani tim iz svih nadležnih ministarstava, koji će raditi na okončanju pregovora s IBRD-om, koji je, kako je više puta ponovljeno na Vladi, aranžman stavio u ubrzanu proceduru. Otplata glavnice zajma i kamata, koje će dospijevati u polugodišnjim ratama do 2035., osigurat će se na proračunskim stavkama Ministarstva financija.

Drugi kredit, čije pregovore će dovršiti četveročlani tim Ministarstva financija, treba osigurati brzu dostupnost likvidnosti za potrebe državnog proračuna.

Pokriće čuvanju radnih mjesta

Kako ga je predstavio ministar Zdravko Marić, odnosi se na podršku programu definiranog kroz matricu od devet mjera, koje se odnose na dva ključna područja – ublažavanje socijalnog i ekonomskog utjecaja krize, te postavljanje temelja za oporavak.

475,9

milijuna eura ukupna je vrijednost dva zajma o kojima Hrvatska pregovara sa Svjetskom bankom

Prvo područje, među ostalim, obuhvaća mjere HZZ-a za očuvanje radnih mjesta, potpore za samozapošljavanje, te za stalne sezonce, kao i nove programe financiranja za jačanje likvidnosti poduzeća pod utjecajem krize, uključujući i odgode plaćanja poreznih obveza, a drugi dio odnosi se na uvođenje nacionalne mirovine.

Ovaj kredit trebao bi se ugovoriti s dospijećem do 2034., uz otplatu u dvije godišnje rate. Od danas do 21. lipnja stočari i klaonice mogu se prijaviti za korištenje programa potpora kojeg je jučer odobrila Vlada u nakani da se olakša gubitke zbog viška grla uslijed poremećaja na tržištu nastalog zbog koronavirusa.

Olakšanje uzgajivačima

Ministarstvo poljoprivrede predlažući ove mjere pojašnjava da se na gospodarstvima primarnih proizvođača nalazi 4000 junadi, 6000 svinja i 8000 janjadi koji su u optimalnoj dobi i težini za klanje ili su je već i prerasli, te stoga otvaraju program vrijedan ukupno devet milijuna kuna.

Od toga najviše, četiri milijuna, predviđeno je za potporu za goveda, s tim da po grlu maksimalan iznos može biti tisuću kuna, a po uzgajivaču 100 tisuća.

Za svinje se izdvaja 1,2 milijuna kuna, pri čemu maksimalno 200 kuna po grlu i 75 tisuća po gospodarstvu, a 800 tisuća kuna za ovčarstvo, s pojedinačnim iznosom do 100 kuna po grlu i do 50 tisuća po uzgajivaču. Klaonicama će na raspolaganju biti tri milijuna kuna potpore, odnosno 50 posto iznosa kojeg se dodjeljuje po grlu.

Komentirajte prvi

New Report

Close