‘Vlada ima na raspolaganju arsenal mjera za one koji neopravdano dižu cijene’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. siječanj 2023. u 09:25
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Upitan o mogućnosti dizanja kolektivne tužbe protiv onih koji su dizali cijene, Plenković je odgovorio kako mu je drago da su potrošačke udruge aktivne i da trebaju biti.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković  u subotu se ponovno osvrnuo na neopravdana poskupljenja pri prelaska s kune na euro bez rasta ulaznih troškova, i pozvao  sve one koji su to učinili da ne rade štetu potrošačima, naglasivši kako na tom problemu aktivno rade carinske i poreze službe.

U izjavi novinarima u Zadru premijer je prošlo godinu ocijenio vrlo zahtjevnom i teškom, no da smo ju prošli dobro te kako se očekuje rast od oko 6  posto, naglasivši kako smo uspjeli zadržati, paketom mjera vrijednim 3,6 milijarde eura, i gospodarstvu i građanima, rast inflacije na 10,8 posto.

Regulirali smo cijene energenata, koji bi bili znatno viši, da Vlada nije intervenirala, te tako pomoći najugroženijim skupinama stanovništva, što ćemo činiti i dalje, rekao je Plenković.

Dodao je kako se Vlada intervencionističkim mjerama pokazala na visini zadatka, naglasivši kako nije dobro da dio aktera “muti vodu” kada postajemo dio eurozone, šengena i kada je politika, koju je ova Vlada vodila proteklih šest godina dovela Hrvatsku u krug najrazvijenijih zemalja, kazao je.

Poručio je da zato svi trebamo biti odgovorni, dodavši kako će Vlada unatoč izglednom gospodarskom usporavanju u 2023. nastojati očuvati socijalnu koheziju i izbjeći socijalnu frakturu; da budemo tu za građane i gospodarstvo i da naši građani nemaju štete od neodgovornog dizanja cijena, rekao je premijer.

“Samo da taj dio društvene odgovornosti bude raširen i onda će sve biti OK”, rekao je Plenković nakon svečane akademije obilježavanja 30. obljetnice VRO Maslenica u Zadru, odgovarajući na novinarska pitanja.

Upitan o mogućnosti dizanja kolektivne tužbe protiv onih koji su dizali cijene, Plenković je odgovorio kako mu je drago da su potrošačke udruge aktivne i da trebaju biti.

Vlada ima na raspolaganju arsenal mjera – i može odlučiti o uskrati subvencija subjektima koji to rade, kao i druge aktivnosti, dodao je Plenković.

Vezano uz nedavne tvrdnje predsjednika Zorana Milanovića da premijer o njemu govori u međunarodnoj zajednici te o zastupnicima vezano za sudjelovanje Hrvatske u vojnoj pomoći Ukrajini, premijer Plenković je istaknuo kako je ‘važno da međunarodna javnost zna da postoje dvije Hrvatske’.

“Jedna je ona koja je vrlo principijelna i jasna, i druga koja očito ima neke rezerve. Jesu li one istinske ili su simpatije prema Rusiji, što se nadam da nije, ili su pak vođene kratkovidnom i mrziteljskom politikom prema Vladi i HDZ-u, to će naši građani dobro vidjeti kada dođu izbori i odlučiti kome dati povjerenje. Rekli smo da je njegov (Milanovićev) stav pogrešan, kriv, loš, kao i stav 54 saborska zastupnika, koji su propustili povijesnu priliku da budu odgovorni kada je riječ o sudjelovanju Hrvatske u EU misiji vojne pomoći Ukrajini. Važno je da toga naši međunarodni partneri budu svjesni”, istaknuo je Plenković.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tvoji građani će te nagraditi na izborima, al mene zanima što će biti sa ostalih 80% Hrvata???? A u slučaju da napraviš reforme i prestaneš poklanjati svojim biračima naše novce onda se odmah možeš tornjat lizati dalje dupe svojim EU gazdama. Sram da te bilo što si napravio od ove drzave zajedno sa svojom bandom nesposobnjakovića.

New Report

Close