Magazin Poslovna 2023
Irena Weber

Godina za hrabre, pametne i kvalitetne

Poduzetnici trebaju državu koja ne penalizira, nego pomaže onima koji je financiraju.
Irena Weber
22. siječanj 2023. u 09:08
Irena Weber/PD

Pandemija, energetska kriza, era skupog novca, tehnička recesija… pojmovi su to koji dominiraju ekonomskom javnošću, a koji najbolje označavaju slijed okolnosti u kojima poslujemo posljednje tri godine.

Suočili smo se s nizom nepredvidljivih okolnosti, koje su postavile presedan u domaćoj i globalnoj ekonomiji, pa je vrlo neizvjesno prognozirati kakva nas poslovna godina zaista čeka. Ono u što možemo biti sigurni jest da je pred nama godina izazova u kojoj će još jednom do izražaja doći upornost, žilavost i inovativnost, osobine koje odlikuju hrvatske poduzetnike i članice Hrvatske udruge poslodavaca.

Makroekonomska slika nije obećavajuća, jer smo već duboko zagazili u tromjesečje u kojem očekujemo tehničku recesiju – točnije usporavanje rasta gospodarstva. Na tržištima s kojima najviše posluju hrvatski poduzetnici kriza je već prisutna i vlada poslovni pesimizam, što rezultira otkazivanjem narudžbi domaćim tvrtkama ili drastičnim smanjenjem istih.

Jasno je da se moramo pripremiti na recesiju, ali uvjerenja sam da to ne mora nužno značiti i krizu i pad standarda. Godina pred nama godina je za hrabre, pametne i kvalitetne! Godina je to za poduzetnike, u čijem je habitusu tražiti rješenja, gurati ekonomiju naprijed, stvoriti priliku za napredovanje i oduprijeti se svim izazovima.

Iako duboko vjerujem u izdržljivost domaćeg gospodarstva, vrijeme pred nama je i vrijeme u kojemu iza sebe trebamo staviti praksu ‘uspjeha unatoč svim problemima’. Naši poduzetnici trebaju sustavnu potporu; sustav koji će im olakšati uspjeh, a ne ga usporavati i atmosferu u kojoj se izvrsnost potiče, a ne pokušava osporiti. Trebaju stabilan i pravedan pravni i porezni sustav. Državu koja ne penalizira, nego pomaže onima koji je financiraju.

Države koje su postavile gospodarstvo kao strateški prioritet, poput Irske, Slovačke ili Švedske, ostvarile su brze i snažne rezultate i povećanje bogatstva naroda, a njihovi poduzetnici imaju gospodarsko okruženje i podršku institucija kakvu mi nastojimo stvoriti. Donošenje zakona i pravila kojima će se olakšati i potaknuti poduzetništvo i poslovne aktivnosti je jedini način na koji ćemo zaustaviti iseljavanje i demografsku katastrofu, te osigurati rast standarda i povećanje plaća. Povećanje poreznog tereta i izmjene i dopune ZOR-a koje idu na štetu poslodavaca sigurno nisu koraci u tom smjeru.

Osvijestiti činjenicu da su poduzetnici jedini koji pune proračun i jedini koji mogu osigurati rast standarda je možda i jači izazov od ekonomskih prijetnji za iduću godinu. Misija HUP-a je stvoriti društvo snažnog rasta BDP-a, investicija i plaća, društvo koje cijeni rad, predanost i uspjeh.

New Report

Close