Vlada i poduzetnici bore se s iznimno složenim gospodarskim stanjem

Autor: Darko Bičak , 10. rujan 2020. u 22:00
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Izvoznici od Vlade očekuju da i dalje bude socijalno osjetljiva, prije svega po pitanju održavanja zaposlenosti, a onda da i afirmira izvrsnost što bi bila izravna briga o izvoznicima

Korona kriza je poremetila uhodane načine poslovanja, posebice u međunarodnoj trgovini, te je za sve poduzetnika, a posebno izvoznike, vrlo izazovno poslovati u novonastaloj situaciji, rečeno je na 15. konvenciji hrvatskih izvoznika u organizaciji Udruge Hrvatski izvoznici (HIZ) koja se 8. rujna održala u Zagrebu. U sklopu Konvencije dodijeljene su i nagrade Zlatni ključ kao priznanje izvrsnosti najuspješnijim hrvatskim izvoznicima u 19 kategorija.

62 posto investicija

akumuliraju tvrtke izvoznici te 66 posto prihoda od prodaje

Darinko Bago, predsjednik HIZ-a, pohvalio je ovom prigodom Vladu da je tijekom pandemije učinila vjerojatno najviše što se može, a posebno je istaknuo socijalnu osjetljivost – pomoć tvrtkama za održavanje zaposlenosti. “Korona je temeljna promjena koja mijenja sve principe i uhodane mehanizme poslovanja i življenja.

Države se zatvaraju

Iako je bilo prigovora oko olabavljanja epidemioloških mjera oko turističke sezone, to je Vlada dobro napravila jer je to bilo nužno i ovaj sektor ima velik utjecaj na nacionalno gospodarstvo”, kazao je Bago te se osvrnuo i na neke globalne gospodarske trendove koji itekako imaju utjecaj i na Hrvatsku. “BDP u svijetu raste puno više od rasta izvoza što znači da se neke države zatvaraju. Ako se pogleda struktura hrvatskog uvoza i izvoza onda se vidi kontinuirani rast deficita koji je lani dosegnuo 70 milijardi kuna. Taj deficit prvenstveno dolazi od uvoza roba i usluga iz zemalja Europske unije. Pozitivni smo samo sa zemljama CEFTA-e. Suficit, osim u turizmu, imamo još u samo dva sektora, značajniji u drvoprerađivačkoj industriji. No pozitivno je da u mjerenju vrijednosti izvoza po toni vidimo konstanti rast dodane vrijednosti izvoza, lani za 16 posto”, kaže Bago. Dodaje da u Hrvatskoj imamo oko 136 tisuća tvrtki, a samo 20 tisuća njih su izvoznici ili 15 posto od ukupnog broja. “Iako čine samo 15 posto tvrtki, one zapošljavaju 25 posto ukupne radne snage, a u industriji 51 posto.

Zeleni plan EU

Isto tako akumuliraju 62 posto ukupnih investicija te 66 posto prihoda od prodaje”, navodi Bago. Predsjednik HIZ-a ističe da, uz koronu, globalno još nekoliko okolnosti mijenja svjetsko gospodarstvo, prije svega razvoj tehnologije i digitalizacija, a što dovodi do sve većeg broja sve snažnijih tehnoloških tvrtki. Kada se govori o EU, čijeg dijela je sastavnica i Hrvatska, tu je još dodatno Zeleni plan energetske transformacije koji već sad, a tek će u budućnosti puno utjecati na gospodarstvo u Uniji. “Globalno se sve više razvija i multipolarni svijet gdje uz SAD i Rusiju na scenu stupaju nove sile: EU, Kina, Indija, Brazil itd. Za izvoznike ovaj trend stvara velike izazove jer se političke nesuglasice ozbiljno odražavaju na postojeće tokove trgovine i proizvodnje – sve je više zahtjeva za odbacivanje kineske tehnologije i ugradbenih dijelova u gotovim proizvodima.”, kaže Bago. Upozorava da su korona i trendovi promijenili danas i ključna područja svjetskog razvoja danas su energetika, napredna proizvodnja, mikroelektronika, umjetna inteligencija, 3D, autonomna vozila, biomedicina, čiste tehnologije, novi materijali, nanotehnologija i sl.

Jasna pravila igre

Što se tiče Hrvatske, vidljivo je da se složene ekonomske aktivnosti sve više koncentriraju u velikim gradovima, a što nije samo naša specifičnost. Vrlo slična situacija je, za primjer, i u SAD-u gdje najveći doprinos BDP-u imaju New York, Boston, Chicago, Detroit, San Francisco i Los Angeles.

70 milijardi kuna

iznosio je vanjskotrgovinski deficit prošle godine, ali je u mjerenju vrijednosti po toni veći 16 posto

“Gdje je Hrvatska danas? Zaustavljen je proces očekivanog rasta našeg gospodarstva koji je bio projiciran na 3-4 posto godišnje. Činjenica je da je iznimno složeno gospodarsko stanje u Hrvatskoj i okruženju s kojim će se Vlada i poduzetnici morati boriti. Izvoznici od Vlade očekuju da i dalje bude socijalno osjetljiva, prije svega po pitanju održavanja zaposlenosti, a onda da i afirmira izvrsnost što bi bila izravna briga o izvoznicima. Tu je i povećanje i struktura osnaživanja izvora, afirmirati domaća i strana ulaganja, povećati potrošnju građana te sustavno raditi na što većem korištenju EU fondova. Isto tako, izvoznici traže snažnije aktiviranje domaćeg kapitala te dodatnu afirmaciju strateških grana. Preduvjet svega je harmonizacija svih vladinih programa i mjera da svima budu jasna pravila igre, a nužan je i razvoj korporativne demokracije”, zaključio je Darinko Bago, predsjednik udruge Hrvatski izvoznici.

Komentirajte prvi

New Report

Close