Kreće privatizacija Croatia osiguranja i HPB-a

Autor: Marija Brnić , 18. srpanj 2013. u 12:32
Snimio: Patrik Macek/PIXSELL

U cilju krpanja proračunskog deficita Vlada je danas pokrenula i dva privatizacijska procesa – usvojila je modele prodaje za Hrvatsku poštansku banku i za Croatia osiguranje.

U cilju krpanja proračunskog deficita Vlada je danas pokrenula i dva privatizacijska procesa – usvojila je modele prodaje za Hrvatsku poštansku banku i za Croatia osiguranje. 

U cilju krpanja proračunskog deficita Vlada je danas pokrenula i dva privatizacijska procesa – usvojila je modele prodaje za Hrvatsku poštansku banku i za Croatia osiguranje.  U HPB-u se odlučila ponuditi ukupan državni udjel od 99,13 posto, ne skrivajući da će na taj način postići najbolju cijenu. 

"Želimo HPB-u omogućiti rast udjela na tržištu, koji je sada oko 8 posto,  a budući da je iz posljednja dva proračuna jasno da Vlada podupire hrvatsko gospodarstvo kroz HBOR, nema potrebe da država ostaje prisutna u banci kojoj je potrebna dokapitalizacija. Time bi naš udjel padao. Prodajom cijelog portfelja dobit ćemo partnera koji će razvijati banku i koji će nam dati najvišu cijenu za naše dionice", pojasnio je Linić. Ova će se privatizacija odvijati u dva kruga, u prvom krugu utvrdit će se zainteresirane ulagače i među njima odabrati uži krug, kojemu će se omogućiti ulazak u data room, te predaju obvezujućih ponuda. 

U slučaju CO-a u kojemu država ima 80,23 posto udjela, odlučeno je da se ide u model prodaje udjela manjeg od 50 posto, nakon čega bi se omogućilo kupcu da većinski udjel stekne dokapitalizacijom. Nakon dokapitalizacije učešće države trebalo bi biti između 25 posto plus jedne dionice i najviše 30 posto. Linić je iznio procjene da bi se za prodaju oko 42 posto dionica i dokapitalizacijom od nekoliko stotina milijuna kuna udjel hrvatske države u CO zadržao između 28 i 29 posto. Ovim bi se modelom, poručuje, CO-u omogućilo širenje djelatnosti i u Hrvatskoj i u regiji. Raspisivanje natječaja Linić najavljuje do konca ovog mjeseca, s rokom za predaju ponuda polovicom rujna, pa bi se analize ponuda i odabir kandidata za daljnje natjecanje na Vladi razmatralo koncem rujna ili početkom listopada.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close