Maletić: Vjerujem da će HPB s novim vlasnikom rasti još brže

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. srpanj 2013. u 13:08
Čedo Maletić (Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL)

Maletić ističe da HPB raste brže od bankarskog tržišta te da je svoj tržišni udjel od početka 2010. do ožujka ove godine povećala s 3,6 na 4,4 posto.

Predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke (HPB) Čedo Maletić izjavio je danas, komentirajući odluku Vlade o privatizaciji te banke, kako vjeruje da će s novim vlasnikom banka rasti još brže te kako su jedan od preduvjeta za uspješnu privatizaciju rezultati koje je banka postigla.

Vjerujem da su postignuti rezultati jedan od preduvjeta za uspješnu privatizaciju te da će HPB s novim vlasnikom u budućnosti rasti još brže, a svojim klijentima ponuditi još kvalitetnije usluge, izjavio je Maletić za Hinu.

Maletić ističe da HPB raste brže od bankarskog tržišta te da je svoj tržišni udjel od početka 2010. do ožujka ove godine povećala s 3,6 na 4,4 posto.

U tom je razdoblju proširena ponuda i poslovna mrežu i na taj je način omogućen rast banke, posebno u poslovanju s građanima, gdje HPB ima 635 tisuća klijenata i 10-postotni udjel u ukupnom broju tekućih računa u Hrvatskoj.

Osim toga, naglašava Maletić, HPB nema teret odobrenih kredita u švicarskim francima i posljedičnih sudskih tužbi klijenata.

HPB je sedma banka po veličini aktive na hrvatskom tržištu, s aktivom koja je na kraju ožujka ove godine iznosila 17,5 milijardi kuna. Prošle je godine ta banka ostvarila neto dobit od 94 milijuna kuna, dok je prvo ovogodišnje tromjesečje završila s 38,8 milijuna kuna dobiti.

U vlasništvu Hrvatske poštanske banke su i povezana društva HPB-Stambena štedionica, društvo za upravljanje investicijskim fondovima HPB Invest i društvo za promet nekretninama HPB Nekretnine, s kojima zajedno čini HPB Grupu.

Današnjom odlukom Vlade potencijalnim strateškim investitorima u HPB bit će ponuđeno 99,13 posto temeljnog kapitala HPB-a, a natječaj bi, prema najavi Vlade, trebao biti raspisan tijekom ovog mjeseca i trajao bi do polovice rujna. O pristiglim ponudama Vlada bi raspravljala krajem rujna i početkom listopada.

Na prodaju će biti ponuđeno 871.142 dionice HPB-a, pojedinačne nominalne vrijednosti 1.100 kuna, ukupne nominalne vrijednosti 958,2 milijuna kuna, a prodaja će se provesti modelom strukturiranog javnog prikupljanja ponuda strateških investitora.

Komentirajte prvi

New Report

Close