Vlada daje minimalac od 4000 kuna i za srpanj, ali samo u jednom sektoru?

Autor: Suzana Varošanec , 10. srpanj 2020. u 17:15
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Pozadinska je ideja zadržati zaposlenost u turističkom sektoru do kraja godine, izgleda da je uvjet pad prihoda veći od 60%, a UHPA se već pohvalno referirala glede uvažavanja njihova apela.

Zbog velikog pada prihoda turističkog sektora pod utjecajem korona krize navodno se nastavljaju Vladine mjere u vidu minimalca u iznosu od 4000 kn. Riječ je o sufinanciranju plaće za turističke subjekte i za srpanj, uz određene uvjete, i kako se čini najvjerojatnije u trajanju sve do kraja 2020., ali isključivo s ograničavajućim djelovanjem gledajući sektorski, odnosno ovo se odnosi samo na turističku djelatnost.

Pozadinska je ideja zadržati zaposlenost u turističkom sektoru do kraja godine, a izgleda da je uvjet pad prihoda veći od 60%. No kako se u sektoru o tome uvelike priča prva potvrda dolazi od strane Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) čiji se predsjednik Tomislav Fain na njihovoj internetskoj stranci pohvalno referirao glede uvažavanja njihovog apela od strane Vlade RH, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministra turizma i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, omogućujući nastavak ranijih potpora za očuvanje radnih mjesta u visini od 4000 kn po zaposleniku.

Iako je u ovim teškim trenucima svaka pomoć dobrodošla, kako se na njihovoj stranici navodi, turističkim agencijama u kojima se pad prometa kreće od 65% pa i do 100%, najavljeno drastično smanjenje potpora s 4000 kn na 2000 kn nije bilo dostatno za zadržavanje radnih mjesta te je UHPA promptno reagirala prema nadležnim institucijama kako bi se i u srpnju nastavila primjena potpora za očuvanje radnih mjesta u turizmu prema ranijem modelu.

Inicijativu su, tvrde, podržale i druge institucije i udruge (HGK, HUP i HUT) kojima je također presudan nastavak mjera po istim uvjetima.
„U periodu u kojem turističke agencije bilježe pad prometa veći od 90% s nemogućnošću pokretanja ponovnog poslovanja i u trenutku kad nisu poznati razmjeri utjecaja pandemije na turistički sektor u budućnosti, ovakva potpora je ključna i inzistirat ćemo na njezinom nastavku sve do trenutka kada turističke agencije ne počnu bilježiti prve skromne brojke rasta prometa“, zaključuje Fain.

Komentirajte prvi

New Report

Close