U utakmicu se vraća Grčka, već ’otima’ rezervacije za Hrvatsku

Autor: Marija Crnjak , 03. srpanj 2020. u 14:37
Foto: SHUTTERSTOCK

Rezervacije su se nakon najave otvaranja Grčke krenule seliti iz Hrvatske u tu zemlju, što je posebno važno kada je u pitanju njemačko tržište.

Hrvatski turizam je ovog tjedna dobio jaku konkurenciju na Mediteranu, službenim otvaranjem Grčke nakon lockdowna uzrokovanog pandemijom. Grčka ima jak turistički brend u koji je puno ulagala i zadnjih nekoliko godina, jak proizvod s velikim izborom putovanja i atrakcija, značajno razvijeniji hotelski sektor od Hrvatske, te jaku ponudu all inclusive aranžmana kojima se Hrvatska ne može pohvaliti, jer nikad nije razvijala takav tip turizma.

Usto, Grčka je još od prije cjenovno konkurentnija od Hrvatske, a cijene su ovog ljeta zbog korone dodatno pale.

Zbog svega toga, kako doznaje Poslovni dnevnik od organizatora putovanja, rezervacije su se već prilikom najave otvaranja Grčke za turiste masovno krenule prebacivati iz Hrvatske u Grčku, što je posebno važno kad je u pitanju njemačko tržište. Usto, otvaraju se i druga tržišta, španjolski pilot projekt s njemačkim turistima na Mallorci pokazao se kao pun pogodak, rezervacije su krenule i tamo.

Najveći europski turoperator TUI najavljuje programe za cijelu Europu, s naglaskom na ljetne resort destinacije, a dobra iskustva na Balearima mogla bi potaknuti i otvaranje Madrida, nadaju se organizatori putovanja.

230

letova za Grčku krenulo je od srijede, najviše u zračnim lukama Atena i Kreta Heraklion, te na ostalim otocima

Ovog tjedna ljetnu sezonu otvorio je najveći europski turoperator TUI, pokretanjem letova i otvaranjem svojih hotela na Mediteranu. Prvi letovi krenuli su iz Njemačke, Belgije i Švicarske, a TUI Grupa objavila je da su u fokusu prvih praznika Balearski otoci, Grčka, Cipar, Portugal, te potom Hrvatska.

Najviše letova najavljuju za Grčku i Španjolsku, dok se u Hrvatskoj uglavnom prodaju paketi koji uključuju prijevoz automobilom, i stanje rezervacija je otprilike na 40 posto lanjske realizacije. Također, TUI je posebno zadovoljan otvaranjem granica EU trećim zemljama za koje je ocijenjeno da imaju povoljnu epidemiološku situaciju, a nadaju se skorom otvaranju i Turske i Maroka, za koje su spremni u kratkom roku aktivirati program.

TUI trenutno analizira rezultate pokretanja praznika na Mallorci sredinom lipnja s njemačkim gostima. Kako je poznato, cilj je bio realizirati pakete za odmor u uvjetima visoke zaštite od zaraze, i prvi podaci pokazali su da je koncept koji su postavili u hotelima visoko prihvaćen među gostima, a pojedinosti planiraju objaviti sljedeći tjedan.

Čanaglić

‘Buking je većinom u zadnjem trenutku, desetak dana prije usluge, a ovisan je itekako o epidemiološkom stanju - ako je stanje dobro, tržište reagira, rezervira...’

Inače, u srpnju njemački TUI planira obaviti 1.500 letova, uglavnom do Balearskih otoka, Grčke, Cipra i Portugala, a 1. srpnja krenuli su letovi i do Kanarskih otoka. Danas se očekuje prvi let TUI Austrije iz Beča na Kretu, a za srpanj je predviđeno 60 tjednih polazaka s fokusom na grčke otoke.

TUI Poljska je krenuo s operacijama na Mallorci i Kreti od 1. srpnja, potom planira dodati Bugarsku i grčke otoke. Drugo najveće tržište TUI-ja, Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska, ponovno pokreće svoje poslovanje od 11. srpnja, s tim da je prvi let krenuo iz Londona za Ibizu i Birminghama do Palme.

Grčka je posebno popularna na njemačkom tržištu, o čemu svjedoči i potpisivanje posebnog memoranduma o razumijevanju između grčkog Ministarstva turizma i TUI-a u utorak. Strateškim sporazumom predviđeno je da TUI u Grčkoj ove godine odradi bar polovicu svog lanjskog prometa, što je znak i snažne podrške TUI-a grčkom turizmu. Inače, od srijede je za Grčku krenulo ukupno više od 230 letova, najviše u zračnim lukama Atena i Kreta Heraklion, te na ostalim otocima.

Suradnja s Hrvatskom

Dok je Hrvatska u srijedu dočekivala prvih 500 putnika vlakom iz Češke, Grci su u zračnoj luci Heraklion svečano dočekali prvi let iz Hannovera, uz živu tradicionalnu kretsku glazbu. Otok je dočekao oko 4000 putnika na letovima iz Njemačke, Švicarske, Češke i Poljske.

Kad je TUI u pitanju, oni na hrvatskom tržištu još nisu ostvarili željeni potencijal, dijelom i zbog razmjerno niskog udjela all inclusive ponude. Za usporedbu, TUI je u Grčku lani doveo 6 milijuna turista, a u Hrvatsku oko 600 tisuća, a suradnju imaju s hotelskim kućama kao što su Valamar, Bluesun, Karisma. Ovih dana turoperator je s Karisma hotelima u Hrvatskoj aktivirao poseban ljetni paket, koji uz odmor u TUI BLUE Kalamota hotelu, uključuje prijevoz avionom do Dubrovnika te prijevoz do otoka.

40

posto lanjskog rezultata trenutno bilježi TUI na rezervacijama paketa za Hrvatsku

Program će trajati od 4. srpnja do 26. rujna, a uključuje sedmodnevni odmor na bazi polupansiona, povratni let iz Zagreba i transfer, po cijeni od 5000 kuna po osobi. Da takvi paketi dovode goste u kriznoj godini, pokazala su iskustva agencija Palma, koja je pokrenula akcijske pakete također za Dubrovnik iz Zagreba.

Program traje sve do 1. listopada, a paketi uključuju povratni let iz Zagreba svakog četvrtka, sve zrakoplovne pristojbe + prtljagu, 7 noćenja u odabranom hotelu od 3 do 5 zvjezdica, usluge od doručka do all inclusivea, te kompletnu uslugu u destinaciji, od transfera do izleta, a aranžmani se kreću već od 3070 kn po osobi.

Iskustvo agencije Palma

“Odradili smo prvi let 25.6. iz Ljubljane s 76 putnika za Dubrovnik, grupa je jako zadovoljna, odradili su nekoliko izleta, uživali u lijepom vremenu. Interes je i dalje prisutan s obzirom na odlične cijene paketa, brzinu dolaska do destinacije, a vrijedi spomenuti da danas upravo kreću i prvi domaći gosti iz Zagreba za Dubrovnik, što pokazuje da i domaće tržište pokazuje interes. Buking je većinom u zadnjem trenutku, desetak dana prije usluge, a ovisan je itekako o epidemiološkom stanju – ukoliko je stanje dobro, tržište reagira, rezervira, putuje”, pojasnio nam je Dalibor Čanaglić iz agencije Palma.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Gdje je sada Cappelli???

New Report

Close