Vlada će morati ‘podebljati’ ponudu sindikatima: U pripremi dva prosvjeda

Autor: Jadranka Dozan , 26. listopad 2022. u 07:00
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Prvi, manji prosvjed najavili su za 8. studenoga, a tjedan nakon toga i veliki.

Čini se da će Vlada sindikatima javnih službi do idućeg sastanka pregovaračkih odbora morati dodatno podebljati ponudu u vezi s osnovicama plaća. Ponudu s prošlog sastanka svih je 11 sindikata javnih službi koji sudjeluju u pregovorima odbilo, uz poruku kako će samo u slučaju da Vlada izađe s primjerenom ponudom za povećanje osnovice za zaustaviti planirane prosvjedne aktivnosti.

Prvi, manji prosvjed najavili su za 8. studenoga, a tjedan nakon toga i veliki. S obzirom na inflaciju – a prema najnovijim projekcijama Ministarstva financija ove se godine računa da će u prosjeku biti 10,4 posto, s tim da se i dogodine predviđa razmjerno visokih 5,7 posto – Vladinu formula “četiri plus dva” posto podizanja osnovice nije im prihvatljiva ni u paketu s pratećim “zaslađivačima” poput povećanja neoporezivih isplata za božićnice, darove za djecu, regrese.

Ukratko, sindikati se pregovarački i dalje drže zahtjeva za povećanjem osnovice za osam posto odmah i još pet posto iduće godine. Time, kažu, žele očuvati cijenu rada i kupovne moći zaposlenih u javnim službama. Ministar rada Marin Piletić nakon sastanka je podsjetio kako Vlada nudi i povećanje božićnice ove godine sa sadašnjih 1500 na 1750 kuna, te povećanje regresa i božićnice u 2023. za dodatnih 250 kuna.Usto, dar za dijete se sa 600 kuna povećava na 100 eura.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Promet nije na listi jer se to n može nazvati čak ni lažnim fakultetom.

i Arhitektura

Lista lažnih fakulteta:

Ekonomija,

Pravo,

filozofski (tamo su izumili antigravitaciju)

ali to je trenutno manji problem.. SLADOLEDA će uvijek biti  :))

New Report

Close