Vlada će dug za lijekove otplatiti u ratama, evo kakav je plan

Autor: Marija Crnjak , 14. travanj 2021. u 18:01
14.04.2021., Zagreb - U Ministarstvu zdravstva odrzan je sastanak s predstavnicima veledrogerija. Ministar zdravstva Vili Beros Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

U šestom mjesecu računamo na rebalans i financijsku injekciju koji će svesti rokove plaćanja bolnica na 180 dana, a ljekarni na 120 dana. Mislim da nas više nećete viđati na ovim sastancima”, rekao je Marić.

Predstavnici Vlade i veledrogerija na današnjem sastanku dogovorili su otplatni plan dugova za lijekove do kraja godine, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš, dodajući da se uskoro kreće s reformama u zdravstvu, prenosi N1.

Ministar financija Zdravko Marić objasnio je detalje otplatnog plana. ”Iduća tri mjeseca ćemo učiniti transfere prema Ministarstvu zdravstva kako bi se održavale tekuće obveze ljekarni i bolnica prema veledrogerijama i dobavljačima. Mjesečni iznosi će biti 600 milijuna kuna za bolnica i 300 milijuna kuna za ljekarne. U šestom mjesecu računamo na rebalans i financijsku injekciju koji će svesti rokove plaćanja bolnica na 180 dana, a ljekarni na 120 dana. Mislim da nas više nećete viđati na ovim sastancima”, rekao je Marić.

Dodao je da će se u lipnju izvršiti jednokratna isplata od 135 milijuna kuna prema ljekarnama i 750 milijuna kuna prema bolnicama.

“Velika hvala ministrima što su našli ova sredstva”, rekla je predsjednica koordinacije veledrogerija pri HUP-u Diana Percač i dodala:”Žao mi je što je došlo do ove situacije, što su neki pacijenti ostali bez lijekova, toplo se nadam da se to više nikada neće dogoditi.”

Podsjetimo, dio veledrogerija prestao je krajem prošlog mjeseca opskrbljivati bolnice zbog duga od 6,5 milijardi kuna. Nedavno je Vlada uplatila veledrogerijama 980 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close