Vjerovnici svrstani u pet skupina, slijedi novi krug žalbi

Autor: Jadranka Dozan , 29. siječanj 2018. u 07:44
Udruga dobavljača će se o ključu razvrstavanja očitovati u srijedu/PIXSELL

Nezadovoljnicima sporne skupine B i C, tj. obvezničari čije se tražbine osporavaju te sudionici roll-upa.

Vojska od oko 5700 Agrokorovih vjerovnika u daljnjim će koracima na putu prema nagodbi biti podijeljena u pet skupina razvrstanih prema prijedlogu izvanredne uprave na čelu s Antom Ramljakom.

Trgovački sud u petak je objavio rješenje kojim je prihvatio Ramljakov ključ razvrstavanja, a koji je ujedno i polazište za sastavljanje stalnog vjerovničkog vijeća. Kako su u slučaju Agrokora posrijedi veliki ulozi, a pozicije vjerovnika veoma šarolike, i najnovije će rješenje suda u naredna nepuna dva tjedna zacijelo biti popraćeno i žalbenim postupcima.  U Udruzi dobavljača tek će se na sastanku u srijedu odrediti prema ključu podjele u skupine. U tom heterogenom društvu dio vjerovnika svoje viđenje te podjele neslužbeno opisuje "konsternacijom" tvrdeći da su sporni dijelovi suprotni odredbama stečajnog zakona.

Zasad se, međutim, ne upuštaju u službeno i javno komentiranje, za razliku od Udruge manjinskih dioničara, koji ne progovaraju s pozicije vjerovnika, ali su u zaštiti svojih interesa najžešći kritičari poteza izvanredne uprave. Kao i nezadovoljnici među dobavljačima, u problematiziranju utvrđenih skupina mahom se pozivaju na dvije: skupinu B u koju su svrstani obvezničari i koja je zbog zbog osporavanja tražbina zasad prazna, te skupinu C koju čine vjerovnici koji su sudjelovali u roll-up aranžmanu kojim su osigurana potraživanja od nešto više od milijardu eura.

Ističući da je rješenje "još jedan dokaz eklatantnog pokušaja ekstenzivnog tumačenja Lexa Agrokor", referirali su se na izjavu sutkinje da se o članovima vjerovničkog vijeća izjašnjavaju samo vjerovnici utvrđenih tražbina, koje je priznao izvanredni povjerenik, a nije osporio nitko od drugih vjerovnika. Ramljak je, pak, objasnio, a sud prihvatio argumente, da pravo biranja članova vjerovničkog vijeća imaju vjerovnici čije su tražbine utvrđene, kao i oni kojima će osporavanje njihovih tražbina biti otklonjeno."

Vezano uz problematiziranje skupine C, u izvanrednoj upravi podcrtavaju kako nisu u smislu razvrstavanja nisu posrijedi nikakva dodatna prava po sudjelovanju u roll up kreditu (ugovorenom nakon otvaranja postupka izvanredne uprave), već je samo uzeto u obzir da se prema stečajnom zakonu radi o bitno različitim ekonomskim interesima tražbina koje  su prijavljene, a nastale su prije 10. travnja prošle godine. Kako bilo, oko ostalih skupina. čini se, nema prijepora.

Prvu zasebnu skupinu (skupinu A) čine razlučni vjerovnici, u skupini D su oni čije su tražbine djelomično osigurane, ali nisu sudjelovali u roll-up aranžmanu, a u posljednjoj, skupini E su tražbine velikih i malih dobavljača čije tražbine nisu osigurane. Potonja je skupina s više od deset milijardi ujedno i daleko najveća po iznosu tražbina u odnosu na trenutno utvrđene.

Podsjetimo, nakon što su vjerovnici međusobno osporili 10,5 milijardi kuna tražbina koje je izvanredni povjerenik prethodno priznao, kao iznos utvrđenih tražbina sud je u nedavnom rješenju naveo 31 milijardu kuna, a za osporavanih 10,5 milijardi kuna vjerovnike je uputio na parnice. Sve u svemu, trenutno postoji i mogućnost da izglasavanje nagodbe na razini vjerovničkog vijeća odradi 'privremeni sastav', ali u Agrokoru ističu da je za njezino izglasavanje ionako potrebna dvotrećinska većina iznosa svih pojedinačnih tražbina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close