Vjerovnici odbili Šamisov plan

Autor: Poslovni dnevnik , 06. listopad 2015. u 22:00
Većinski vlasnik TLM-a, ruski poduzetnik Igor Šamis/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Upitna sudbina TLM-a.

Vjerovnici šibenskog TLM Aluminiuma na ročištu pred Nagodbenim vijećem Fine odbili su izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja koji je predstavio većinski vlasnik, ruski poduzetnik Igor Šamis, a rješenje o obustavi ili prihvaćanju postupka predstečajne nagodbe donijet će se tek nakon što Ministarstvo financija odluči o četiri žalbe vjerovnika na tijek postupka.

Protiv Šamisova plana izjasnili su se vjerovnici čija potraživanja iznose više od 77% utvrđenih tražbina od 234,48 mil. kn, a za njegov plan bili su oni s manje od 23% potraživanja. Šamisov plan odbacilo je čak 93% dužnika iz javne uprave i trgovačkih  društava u većinskom državnom vlasništvu, koji potražuju nešto više od 22 mil. kn, a natpolovičnom većinom odbile su ga i banke koje potražuju potražuju 96,8 mil. kn i grupa ostalih vjerovnika, čije su tražbine oko 114 mil. kn.  

Shamis je predstavio svoj plan kojim je, tvrdi, vjerovnicima ponudio otkup duga kako bi izbjegao stečaj. Istaknuo je i da iza njega stoji jedna jaka europska investicijska banka te da će svi vjerovnici do 27. listopada dobiti njegovu obvezujuću ponudu s imenom banke koja će pratiti novi investicijski ciklus. "TLM je u rukama vjerovnika, a ja želim otkupiti dugove i nastaviti proizvodnju", istaknuo je, dodavši da u spašavanju tvrtke postoje i druge mogućnosti, ali ostali zainteresirani, istaknuo je, ne žele cijelu tvrtku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close