Više poduzetnika može ući u grupu ‘ugroženi’ i tražiti dodatno financiranje

Autor: Suzana Varošanec , 04. lipanj 2020. u 07:58
Foto: Davor Puklavec/24sata

Do 2. lipnja Fina je CS provela na 13.179 zahtjeva, od kojih je najviše, 37,3%, dobilo ocjenu kritičan, odnosno te tvrtke imaju problema s likvidnošću.

Scoring sustav za ocjenu ugroženosti poslovnih subjekata, kako bi se mogla procijeniti potreba za njihovim dodatnim financiranjem, pod imenom Covid score (SC) koji je za Vladu razvila Financijska agencija, u razdoblju do 2. lipnja, praktički do prije najnovijeg unaprjeđenja sustava, rezultirao je s izračunima za ukupno 13.179 zahtjeva poslovnih subjekata.

Finina analiza ocjena SC za subjekte koji, dakle, apliciraju za potporu Vlade i kreditiranje manjka likvidnosti uslijed korona krize, pokazuje kako se najveći udio ili čak 37,3% zahtjeva odnosi na one koji su dobili ocjenu ‘’kritično’’, što znači da poduzetnik ima problem s likvidnošću, a njegovo poslovanje je značajno ugroženo Covidom.

Na skali s 19,9% slijedi ocjena “neophodno”, potom 19% “potrebno”, 7,2% “vitalno”, 3,9% “poželjno”, dok je 12,8% “negativno”, tj. kada poduzetnik ne zadovoljava kriterije ili prema procjeni likvidnosti nije ugrožen.

Kome ostaju eliminirajućih -100

No, od 1. lipnja u primjeni je unaprjeđena metodologija za ovaj izračun u kojoj je, kako iz Fine pojašnjavaju, došlo do izmjena score kartica za veći dio kriterija. Promjenama je obuhvaćeno šest točaka, a to su: Score pretežite djelatnosti, Finin rejting, Blokirani subjekti, Smanjenje broja zaposlenih, Očekivani pad poslovnih prihoda u odnosu na isto razdoblje 2019. i Projekcija likvidnosti.

Primjer izračuna

Onaj s padom zaposlenosti od 50% umjesto ocjene ‘negativan’ dobiva ‘potrebno’ - ima problem s likvidnošću i srednji rizik u opravdanosti zahtjeva.

Ukratko, to znači da će više poduzetnika ući u skupinu onih koji su ugroženi, a učinak unaprjeđenja na primjeru jednog mikro poduzetnika s padom zaposlenosti od 50% pokazuje kako se ocjena “negativan” promeće u ocjenu “potrebno”, što znači da po novome on ima problem s likvidnošću, ali postoji srednji rizik u opravdanosti zahtjeva.

“Usto, eliminirajuće ocjene -100 ostaju samo za poduzetnike koji je na listi neisplatitelja plaća I neisplatitelja poreza prema zadnjim dostupnim podacima, te za one koji su u likvidaciji i stečaju”, navode iz Fine dodajući da je razlog ovoj izmjeni u usklađivanju s tržišnim uvjetima po kojima su identificirane određene informacije gdje i kako treba korigirati score kartice.

Konačna odluka o financiranju je na krajnjem odobravatelju temeljem ostalih dostupnih informacija, što podrazumijeva da kreditne institucije izračunati CS mogu, ali i ne moraju uzeti u obzir.

GFI dostavilo 34,5% tvrtki

Kako je ove godine iznimno 30. lipnja rok za dostavu GFI-ja za statističke i druge potrebe za 2019., a u svrhu javne objave u roku od osam mjeseci od isteka poslovne godine, podsjećaju da neovisno o rokovima, svi poduzetnici koji imaju spremnu dokumentaciju za jednu ili obje svrhe, GFI mogu odmah predati u Finu, bez odgode.

U razdoblju do 2. lipnja, od ukupno 171.300 obveznika njih 59.030, odnosno 34,5%, dostavilo je godišnji financijski izvještaj za 2019.

Registar godišnjih financijskih izvještaja (RGFI) kojeg vodi Fina je središnji izvor informacija o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju pravnih i fizičkih osoba, obveznika poreza na dobit i jedini legalni izvor podataka iz predanih godišnjih financijskih izvještaja.

Dokumentacija i podaci iz RGFI-a su javni i dostupni svim poslovnim subjektima i građanima, pa tako i komercijalnim servisima. Predaja godišnjih financijskih izvještaja na bilo koje drugo mjestu, izuzev Fini, ne smatra se ispunjavanjem obveza propisanih Zakonom o računovodstvu”, navode iz Fine.

Komentirajte prvi

New Report

Close