Više od 3000 ukrajinskih pacijenata u europskim bolnicama od početka rata

Autor: Poslovni.hr , 15. siječanj 2024. u 15:48
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič izjavio je: Ne smijemo ignorirati strahote kojima je svakodnevno izložen ukrajinski narod.

EU od početka ruskog napada na Ukrajinu koordinira redovite medicinske evakuacije ukrajinskih pacijenata, bez obzira na to jesu li kronično bolesni ili ozlijeđeni. Do danas je u okviru Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu u bolnice diljem Europe prebačeno više od 3000 ukrajinskih pacijenata radi specijalizirane skrbi. Pokrenuta u ožujku 2022., to je najveća operacija medicinske evakuacije koju je dosad koordinirao Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije Europske komisije.

Pacijenti su premješteni na liječenje u bolnice u 22 europske zemlje: Austriju, Belgiju, Češku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Hrvatsku, Irsku, Italiju, Litvu, Luksemburg, Mađarsku, Nizozemsku, Norvešku, Njemačku, Poljsku, Portugal, Rumunjsku, Sloveniju, Španjolsku i Švedsku.

Evakuacije dodatno podupire centar EU-a Medevac u Rzeszówu u Poljskoj, gdje pacijenti imaju pristup neprekidnoj skrbi. Centar služi kao centar za transfer za pacijente koji su kopnom prevezeni iz Ukrajine u Poljsku i koji će iz centra biti prevezeni u bolnice diljem Europe.

Povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič izjavio je: Ne smijemo ignorirati strahote kojima je svakodnevno izložen ukrajinski narod. Budući da Rusija nastavlja s nemilosrdnim napadima na civilnu infrastrukturu Ukrajine, uključujući bolnice, pružanje hitne pomoći Ukrajini jednako je važno kao i dosad. Prebacili smo više od 3000 ukrajinskih pacijenata u bolnice diljem Europe. Izražavam zahvalnost svim zemljama koje su otvorile svoje bolnice pacijentima kojima je potrebno liječenje. Zajedno spašavamo živote.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides, izjavila je: Danas je 3000 ukrajinskih pacijenata kojima je hitno potrebno liječenje uspješno premješteno u bolnice diljem Europe zahvaljujući velikodušnosti, solidarnosti i suradnji 22 zemlje u okviru mehanizama solidarnosti EU-a. Kao što smo oduvijek tvrdili, Ukrajina i njezin narod mogu računati na potporu EU-a onoliko dugo koliko će to biti potrebno.

Komentirajte prvi

New Report

Close