Više od 20 milijuna eura za prijenos znanja i inovacije u poljoprivredi

Autor: Promo , 26. srpanj 2023. u 22:00
Značajan naglasak u planiranim intervencijama je na investicije u digitalizaciju/SHUTTERSTOCK

Novi Strateški plan predstavlja nacionalni dokument kojim se osigurava gotovo 3,8 mlrd. eura potpore hrvatskoj poljoprivredi u razdoblju 2023.-2027.

Poljoprivredna istraživanja i inovacije mogu biti vitalni alat u borbi protiv problema poput klimatskih promjena, degradacije okoliša i gubitka biološke raznolikosti, a svakako doprinose unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje, jačanju otpornosti poljoprivrednih sustava na promjene uz napredno korištenje novih tehnologija ili alternativnih proizvodnih sustava.

Potporama ulaganjima u poljoprivrednu proizvodnju, kako primarnu, tako i u dodavanje vrijednosti primarnim poljoprivrednim proizvodima i to kroz ulaganja u inovativne procese, tehnike i tehnologije dovodi do značajnijeg povećanja konkurentnosti.

Strategija poljoprivrede do 2030. također daje veliki naglasak na inovacije kao ključan čimbenik za unaprjeđenje gospodarskog razvoja poljoprivrede. Kao jednu od prilika za razvoj hrvatskog poljoprivredno-prehrambenog sektora navode se upravo tehnologija i inovacije i jedan od strateških ciljeva je “Poticanje inovacija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru”.

Među boljima po iskorištenosti

Putem Programa ruralnog razvoja do danas su raspisani natječaji u vrijednosti od 3,8 milijardi eura te ugovoren iznos od 3,05 milijardi eura.

Zelena tranzicija

U okviru Programa ruralnog razvoja provodila se Mjera 16 “Suradnja” u cilju poticanja suradnje i bolje razmjene informacija o postojećim i novim procesima, postupcima i tehnologijama u proizvodnji i preradi poljoprivrednih proizvoda, a odobrena je potpora od 2,5 milijuna eura.

Podsjetimo, vrijednim radom hrvatskih poljoprivrednika, edukacijom i promidžbom i radom administracije Program ruralnog razvoja bilježi odlične rezultate; izvorna alokacija je u cijelosti ugovorena i isplaćena, a u prijelaznom razdoblju 2021. -2022. uvećana je za 902,35 milijuna eura.

Do danas su raspisani natječaji u vrijednosti od 3,8 milijardi eura (115,5% ukupne alokacije) te ugovoren iznos od 3,05 milijardi eura, što predstavlja 93% raspoloživih sredstava iz Programa. Do danas je isplaćeno 2,62 milijarde eura, što čini 80% raspoloživih sredstava, a ovi rezultati doveli su Hrvatsku u gornju polovicu ljestvice zemalja EU po iskorištenosti sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Novi Strateški plan predstavlja nacionalni dokument kojim se osigurava gotovo 3,8 milijardi eura potpore hrvatskoj poljoprivredi u razdoblju 2023.-2027. Od ukupnog iznosa, 1,87 milijardi eura se odnosi na izravna plaćanja, 1,85 milijardi eura za mjere ruralnog razvoja te 63,9 milijuna eura za sektorske intervencije (sektori voća i povrća, pčelarstva te vina).

Značajan naglasak u planiranim intervencijama je na investicije u digitalizaciju i općenito primjenu inovacija te tzv. zelenu tranziciju, a koja podrazumijeva investicije koje ne štete ili su korisne za prirodu i okoliš, kao i investicije u obnovljive izvore energije, koje, osim okolišnog imaju i značajne gospodarske učinke.

145

tisuća osoba ostvariti će koristi od savjeta tijekom provedbe programskog razdoblja 2023.-2027.

Strateški plan doprinijet će ubrzanju procesa strukturne transformacije hrvatskog poljoprivredno-prehrambenog sektora u modernu djelatnost koja proizvodi visokokvalitetnu hranu po konkurentnim cijenama, koja, uz održivo upravljanje prirodnim resursima, stvara nova radna mjesta te doprinosi poboljšanju kvalitete života i rada u ruralnim područjima. U tome će veliku ulogu imati modernizacija, digitalizacija i inovativna rješenja, kako u proizvodnji, tako i u svim segmentima života.

Potpore inovacijama moguće su kroz nove intervencije 77.03. “Potpora za EIP operativne skupine” i 77.04. “Potpora za kratke lance opskrbe i lokalna tržišta”.

Kada je riječ o intervenciji 77.03., razmjenom stručnih znanja i primjera dobre prakse, uspostavom dijaloga između poljoprivrednika, ruralnih zajednica, poduzeća, savjetodavnih službi i znanstvene zajednice, osigurat će se poboljšanje gospodarskih rezultata poljoprivrednih gospodarstava i prehrambeno prerađivačkih kapaciteta.

Bolja integracija proizvođača

Predviđena inovacija može se temeljiti na novoj praksi, ali i na tradicionalnim praksama u novom geografskom ili okolišnom kontekstu, a ukupan iznos za ovu intervenciju je 5,1 milijuna eura. Cilj intervencije 77.04. “Potpora za kratke lance opskrbe i lokalna tržišta” je osigurati bolju integraciju poljoprivrednih proizvođača u poljoprivredno-prehrambeni lanac koristeći inovativne metode, čime će se osigurati veća konkurentnost poljoprivrednih proizvođača na lokalnom tržištu, a potrošačima proizvodi s dodanom vrijednošću, a ukupan planirani iznos za ovu intervenciju je 2,48 milijuna eura.

Svrha stručnog osposobljavanja i prijenosa znanja o održivim praksama, agro-okolišna pitanja i inovacije od vitalne su važnosti za promicanje gospodarskog rasta i razvoja ruralnih područja u Hrvatskoj, stoga će se u okviru SP provoditi i intervencija 78.01. AKIS Potpora prenošenju znanja, za koju je osigurano 17,5 milijuna eura.

Viša razina obrazovanja pridonijet će podizanju produktivnosti i konkurentnosti te ekološkoj učinkovitosti poljoprivrednih gospodarstava, a intervencija je namijenjena prvenstveno poljoprivrednicima koji žele unaprijediti svoja znanja, koji žele usvajanjem novih znanja i inovacija modernizirati i tehnološki unaprijediti proizvodni proces na poljoprivrednom gospodarstvu sa ciljem veće ekonomske učinkovitosti i ekološke održivosti samog gospodarstva. Intervencija će s dodatnom pažnjom biti usmjerena ka mladim poljoprivrednicima.

Naravno, osim u sklopu spomenutih intervencija, potporu inovacijama moguće je ostvariti u sklopu investicijskih ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda.

Sinergijom intervencija utjecat će se na povećanje stupnja znanja i poticanje inovacija, učinkovitije korištenje tehnologije te jaču, dugotrajniju povezanost između znanstveno-istraživačkog sektora i ruralnog gospodarstva.

Očekuje se da će tijekom provedbe programskog razdoblja 145 tisuća osoba ostvariti koristi od savjeta, osposobljavanja, razmjene znanja ili sudjelovanja u EIP operativnim skupinama za koje se dodjeljuje potpora u okviru ZPP-a kako bi se ojačala održiva gospodarska, socijalna, okolišna i klimatska uspješnost te uspješnost u području učinkovitosti resursa.

Komentirajte prvi

New Report

Close